Как да се справим с топлинния удар

Как да се справим с топлинния ударТоплинният удар е сериозно състояние на организма, което налага медицинска помощ незабавно. Може да увреди мозъка и други жизненоважни органи и да доведе до летален изход. Получава се в резултат на излагане на високи температури и дехидратация на организма. Тези неблагоприятни условия афектират способността му за терморегулация.

За кого е особено опасна топлината?
Силно чувствителни на топлина са хората над 65-годишна възраст, малките деца под 4-годишна възраст, спортисти, хора, които не приемат достатъчно количество вода и течности и консумиралите алкохол.
От високите температури следва да се пазят и хората с определени заболявания – сърдечни, белодробни, бъбречни, диабет, психически, анемия, както тези с наднормено тегло и затлъстяване, високо кръвно налягане и всяко състояние на повишена телесна температура. Излагането на топлина следва да избягват и претърпелите слънчево изгаряне.
Трябва да се има предвид и че приемът на някои лекарства накърнява способността на тялото да се справя с високата температура. Такива са антихистамините, диуретиците, транквилантите, антиконвулсантите, медикаментите за сърце и срещу високо кръвно налягане като бета блокери и вазоконстриктори, антидепресантите и невролептиците.
Внимание! Трябва да знаете, че в градски условия може да се изпадне по-лесно в състояние на топлинен удар, заради което допринасят асфалтът и близкото разположение на сградите, ограничаващи движението на въздуха.

Симптоми и признаци
Симптомите на топлинен удар са повръщане, припадане, обърканост, дезориентация, загуба на съзнанието и кома. Признаци, по които може да се разпознае топлинният удар преди фаталния му развой, са изтощение, което е най-показателният първи признак, както и крампи, припадък, главоболие, чувствителност към светлината, замаяност, гадене и повръщане, зачервяване на кожата, учестен пулс и дишане. Особено показателна е липсата на потене, въпреки високата температура на тялото и околната среда. По това, че топлината е засегнала някого, във висока степен може да се ориентираме и по нехарактерните за човека прояви в поведението – липса на ориентация, нетипична обърканост или залитания.

Първа помощ
При топлинен удар трябва да се потърси Спешна помощ. Преди идването на медицинския екип могат да се положат следните грижи за засегнатия от топлината, като целта е температурата на тялото да се свали до 38-39 градуса:
Засегнатият трябва да се пренесе на добре проветрено и хладно (сенчесто) място.
Необходимо е да се разкопчее облеклото му и да се отстранят излишните дрехи.
Добре е да се напръска обилно кожата му с вода и да се създаде движение на въздуха – може да се постави вентилатор или да се използва някаква хартия като ветрило.
Препоръчително е да се поставят студени компреси (с лед) на подмишниците, ставите и гърба. Тези области са богати на кръвоносни съдове, разположени близко до кожата, което може да допринесе за бързото охлаждане на организма.
Допустимо е засегнатият да се облее с душ или постави във вана с хладка вода.

Как да се справим с топлинния ударКак да се предпазим в жегите?
Трябва да се спазват някои основни правила:
Да се подобри циркулацията на въздуха на мястото, което пребиваваме.
За предпочитане е да се носи широко облекло в светли цветове и широкопола шапка.
Трябва да се приема допълнително количество течности, за да се избегне обезводняване на организма.
За да се поддържа електролитният баланс и да се възстановят загубите на сол, е подходящо част от течностите за деня да съдържат такава.
Желателно е да избягвате физическа работа и спорт при топло време. Всяка физическа дейност на открито следва да се планира за по-хладните часове на деня – много рано сутрин или привечер.

Как да разберем дали организмът ни е добре хидратиран?
Следете цвета на урината. Когато организмът е дехидратиран,урината има по-тъмен цвят. Ако теглото ви драматично се променя през деня, особено след физически дейности, загубата е за сметка на водното съдържание. Кофеин съдържащите и алкохолните напитки дехидратират организма и го правят податлив на топлината.
В апартаментите и топлите домове без климатик трябва да се създава течение. Оставяйте прозорците отворени през нощта. През най-топлите часове на деня използвайте щори. За постоянно пребиваващите подобни жилища е добре да прекарват минимум 2 часа навън, в градината например, в по-прохладните часове на деня.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД