Гингвинитът "благоприятства" развитие на диабет

Гингвинитът "благоприятства" развитие на диабетЧесто пъти вследствие на нередовна или неправилна орална хигиена е възможно да се развие гингивит. То е едно от най-често срещаните измения на оралната среда.
Гингивитът представлява възпаление на венците (тъканите около зъбите и зъбодържащия апарат), което в повечето случаи се дължи на лошата устна хигиена. Гингивитът може да има различна тежест, в зависимост от множество фактори. Като цяло това възпаление се характеризира с червени, подути венци, които кървят лесно при миене на зъбите или ползване на конец, понякога дори се наблюдава и спонтанно кървене.
Гингивитът започва своето развитие, когато остатъците от храна се смесят с бактериите в устата и се образува зъбната плака, която не бива отстранена в кратки срокове. Ако тя не бъде премахната напълно, с времето се образува зъбен камък, който е още по-травмиращ за венците и създава още по-сериозни предпоставки за утежняване на състоянието.
Ако не се лекува своевременно, гингивитът може да премине в по-тежко възпаление, известно като пародонтит. Той се характеризира с възпаление и увреждане на костта, както и с образуване на костни джобове. С течение на времето, ако не бъдат взети правилните мерки, започва отдръпването на венците и оголването на корените на зъбите. Като последна фаза на заболяването се наблюдава разклащане и падане на засегнатите зъбни структури.

Кои са причините за появата на гингивита, освен лошата орална хигиена?
Цигарите и дъвченето на тютюн са отдавна доказани предразполагащи фактори за развитието на гингивит. Те намаляват възстановителните сили на венците, защото водят до намален приток на кръв към тях.
Силно изкривените, завъртяни или припокриващи се зъби, осигуряват повече зони за задържане на зъбната плака, а освен това тези места по-трудно се поддържат чисти .
Хормоналните промени в пубертета, бременността и менопаузата, също могат да увеличат риска за развитие на гингивит.Това се дължи на промененият хормонален статус, който довежда до по-висока чувствителност на венците към бактериалната атака от наличната зъбна плака.
Стресът влияе негативно върху имунната система и така индиректно създава предпоставки за развитие на гингивит, заради нарушения отговор на организма към дразнители намиращи се в зъбната плака.
Дишането през устата може да създаде обстоятелства благоприятстващи хроничното дразнене и възпаление на венците.
Небалансираното хранене, с високо съдържание на захар и въглехидрати и с ниска консумация на вода, увеличават образуването на плака и намаляват нейното отстраняване. Освен това, недостатъчният прием на важни за организма хранителни вещества нарушава защитните сили на венците и те започват по-бурно и увреждащо да реагират на бактериалните атаки, което е свързано с по-тежко възпаление.
Захарният диабет създава предпоставки благоприятстващи развитието на гингивит.
Някои лекарства могат да повлияят реакцията на организма спрямо зъбната плака.
У нас повечето хора не знаят, че имат някаква форма на заболяване на венците като по-големият здравословен проблем е при хората с диабет. Тези хора са в опасност от бързо прогресиране на гингивита до най-сериозната му форма, известна като тежък генерализиран пародонтит и то без да са разбрали за случващото се. Едно интересно проучване, проведено от изследователи от университета в Ню Йорк, насочва вниманието ни и в друга посока. Учените са доказали, че повече от 90% от хората с някаква форма на гингивит са в опасност от развитие на диабет. Затова е добре да се обръща често внимание на случващото се с венците.
Реално възпаленията на венците и диабетът, ако не бъдат лекувани или контролирани навреме, започват да си влияят пряко, по начин, който само увеличава шансовете за сериозни усложнения на двете заболявания. Затова е от изключителна важност да се осъществява качествен контрол върху диабета, както и да се следи за симптоми, показващи наличие на възпаление на венците. Това ще помогне за намаляването на риска от развитие на различни тежки усложнения и на двете заболявания.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД