Когато ви прилошава по време на път...

Когато ви прилошава по време на път...Причерняването и световъртежът са често явление при завишени летни температури и силно слънце. Тези симптоми се срещат и при продължително пътуване с кола или автобус, където температурата и влажността на въздуха е по-висока.
Гаденето и световъртежът засягащи някои хора по време на пътуване с кола причиняват естествен дискомфорт у хората, но не представляват сериозен медицински проблем. Симптомите при пътуване обикновено утихват, защото организмът свиква с атмосферата в превозното средство.
Причината за прилошаване по време на пътуване често е в това, че мозъкът получава различна информация от сензорните органи - очите могат да не усещат движенията на колата или автобуса в същата степен, както ги регистрира механизмът на равновесието във вътрешното ухо. Централната нервна система реагира на този произвеждащ стрес феномен, като активират центъра за повръщане в мозъка. Това е защитна реакция, заложена на дълбоко и първично ниво в организма за „разтоварване” от излишния товар и "олекване".
Друга причина за появата на световъртеж и причерняване е ниската перфузия с кръв на мозъка, поради спад в кръвното налягане. Често това се получава под влияние на високата влажност на въздуха в превозното помещение или при по-висока температура на въздуха. В тези условия човек трябва бързо да компенсира загубата на вода от тялото си с прием на 200 мл охладена вода на глътки.
Най-честите симптоми, за които споделят пациентите по време на път, са изпотяване, световъртеж, бледост и гадене, които понякога водят до повръщане при пътуване с кола, автобус, влак, кораб или самолет.
Най-сигурният начин за овладяване на проблема е чрез прием на охладена питейна вода и отваряне на прозорец за навлизане на свеж въздух. Също така се препоръчват ободрителни напитки с кофеин или други енергизиращи субстанции, макар и в по-ниска доза.
При хората, които имат изразен подтик за повръщане, може да се препоръча прием на лекарствени средства от класа на антиеметиците - това са лекарства против гадене и повръщане. Такова лекарство е дименхидринатът, който потиска центъра за повръщане, но и общата нервна проводимост във вътрешното ухо и по този начин блокира чувствителността му за движението на тялото в пространството. Едно от страничните действия на този медикамент е да успокоява твърде много, което не позволява на шофьорите да го приемат.
За продължително пътуващите, като шофьори на автобуси и автомобили, лекарите препоръчват медикамента скополамин, който се предлага под формата на кожни пластири с продължително отделяне и действие, което потиска центъра за повръщане за по-дълго време.
За потискане на гаденето и повръщането помага и джинджифилът, който допринася за задържане на течности в кръвното русло, блокира центъра за повръщане и по този начин освобождава организма от основните дискомфортни синдроми на прилошаване, световъртеж и причерняване в по-топли помещения или превозни средства.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД