Д-р Изат АЛХАДЖАР, стоматолог: Трябва да печелим не от развалени зъби, а от доволни клиенти

Д-р  Изат АлхаджарД-р Алхаджар завършва стоматология в Пловдив. След това работи в Стара Загора, няколко години в чужбина, след което отново се завръща в града на липите. Непрекъснато повишава квалификацията си с курсове у нас и в чужбина, с участие в международни конгреси, защото е убеден, че пациентите трябва да получават най-добрата здравна услуга.
Голяма част от пациентите на д-р Алхаджар са деца. Интересното е, че той обича да работи с деца, дори когато се страхуват и влизат с нежелание в кабинета му. Обяснява, че е предизвикателство да превърнеш лечението на зъбките на едно дете в игра, така че то да се включи като партньор в нея.
С всеки малък пациент играта е различна. За щастие, стоматологът лесно влиза в контакт с тях и явно лесно печели доверието им. Разработил е своя система за максимално безболезнено лечение - в повечето случаи децата дори не разбират, че играта е преминала в сериозна интервенция. Има си дори малки приятели, на които зъбките им са вече здрави, но искат близките им да ги водят в интересния зъболекарски кабинет. Понякога му е далеч по-трудно с родителите.
Стоматологът обаче е сериозно обезпокоен от голямото количество развалени зъби при малки деца и младежи. Обяснява го с вредните храни, които се консумират в големи количества и с все по-честия отказ от консумация на плодове и зеленчуци - привикването към вкуса им и изграждане на навик и потребност от консумацията им у детето, родителите трябва да изграждат от най-ранна възраст. Това е елементарна част от културата на здравословното хранене. Друг проблем е небрежното отношение към млечните зъби - според мнозина, след като и без това трябва да се сменят, не е нужно лечението им, или пък неправилното почистване и грижа за тях.
Кариесите разрушават имунната система, здравето, водят и до тежки заболявания като ревматоиден артрит тежки стомашно-чревни проблеми и др. При възрастните пациенти лоша тенденция е задържането на все повече корени в устната кухина, когато зъбите са вече разрушени. Признак на слаба здравна култура е да се търси стоматолог и за деца, и за възрастни, само когато вече има болка или абцес. Дори да не болят, остатъчните корени топят костта, което прави много по-тежко, а понякога и невъзможно успешното и добро поставяне на импланти. Д-р Алхаджар предупреждава, че няма идеална и най-добра паста за зъби. Има 20 симптома, по които се прави преценка на състоянието на венците и се определя най-добрата за конкретния пациент паста. Често зъбите се мият неправилно и с твърда четка, а следствието е нараняване на венците и на емайла. Конците за почистване са риск - употребата им много по-често води до проблеми, вместо до добър ефект. И най-важното - манията по избелването на зъбите, е изключително опасна. Няма ненараняващ емайла вариант за избелване в стоматологичен кабинет, с избелваща паста или с каквито и да е химически агенти. Единственият безопасен начин за избелване към днешна дата е това да става с билкови препарати. Д-р Алхаджар непременно просвещава пациентите си, обяснява им внимателно и аргументирано, защото е проблем и другата съвременна мания - да се отказва прием на антибиотик, дори когато става въпрос за сериозен възпалителен процес, а това може да доведе до наистина тежки заболявания.
Д-р  Изат АлхаджарСпоред Изат Алхаджар, за тежкото състояние на зъбния статус на толкова много българи, вина имат и стоматолозите. На специалистите е задачата искрено и задълбочено да обясняват, да просвещават, ако трябва. Дори не говорим за онези, които все още продължават да поставят амалгама, вместо фотополимер. За разлика от фотополимера, амалгамата позволява вторично възпаление, а всяка следваща намеса разрушава зъба. По-страшното е, че променя слюнката - за да отреагира на амалгамата, съставът й се променя и тя вече става опасна при навлизането в хранителния тракт. Последствията са тежки проблеми с храненето и храносмилателните органи, не рядко причинява двойно виждане и др. сериозни проблеми. Прилагането й в наше време при наличието на наистина добри решения е неоправдано. Може да изглежда по-евтин вариант, но е толкова временен и вреден, че наложителните последващи интервенции и лечения, го правят твърде скъп.
Друг проблем е небрежното почистване на зъбен камък или пък представянето на зъбния камък като нещо безобидно. Редовното му почистване е задължително за всеки човек, който желае да остане със здрави и собствени зъби, но е важно как се почиства. Д-р Алхаджар е посещавал и завършил специален курс за чистене на зъбен камък и пациентите му са изненадани колко различен е ефектът от прилагането на новите методи в тази сфера.
Гилдията ни трябва да печели не от развалени зъби, а от доволни клиенти, казва стоматологът. Прилага този принцип ежедневно в работата си и очевидно точно това е печелившата формула за успеха му.
"Здравна поща", Живка КЕХАЙОВА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД