Преохлаждането изостря цистита

Преохлаждането изостря циститаЦиститът или възпалението на пикочния мехур е заболяване, характерно за всички възрасти, но жените страдат от цистит 3 пъти по-често в сравнение с мъжете.
Лекарска помощ трябва да се търси веднага след появата на болезнено или твърде често уриниране, което е първият сигурен признак на цистита. Ако той не се лекува, става хроничен и започва да ни атакува всяка пролет и есен, като бактериите често проникват още по-високо - в бъбреците. По време на поредния цистит човек страда от тежест в областта на кръста, след това се появява треска, а болката отстрани става нетърпима. Това вече е пиелонефрит.
Ефективното лечение може да се осигури с помощта на съвременните препарати. То включва антибиотик, препарат, подобряващ кръвоснабдяването на стените на пикочния мехур, както и противовъзпалително средство. Терапията най-често се съчетава с физиологично лечение и диета.
Ако циститът се появява отвреме навреме, от менюто трябва да бъдат изключени продуктите, които дразнят стената на пикочния мехур: газираните напитки и силно солените и подправени ястия.
При появата на най-малкото подозрение за цистит трябва да се пият вода и чай. Така се намалява концентрацията на урината, която раздразва възпаления мехур.
Много полезни са чаят с мляко или сокът от боровинки, който е природен антибиотик. Проведено неотдавна във Финландия изследване показва, че жените, които всеки ден пият сок от боровинки, имат с 20% по-малка вероятност от повторни възпалителни заболявания на половата система в сравнение с тези, които пият чай или мляко.
Целебният ефект на боровинките пък се обяснява с високото съдържание в тях на проантоцианидини - разновидност на танините, които спират развитието на вредните бактерии.
За да се предпазим от появата на цистит, полезно е да знаем кои са неговите основни причинители:
Преохлаждането - жените, които в студено време носят къси поли и тънки чорапогащници, рискуват да станат заложници на сезонното изостряне на това заболяване.
Неспазване на правилата за лична хигиена. Не трябва да се забравя, че преди всеки полов контакт задължително трябва да се посещава банята.
Хронични гинекологични заболявания - пикочните и половите органи при жената са тясно свързани и често боледуват заедно.
i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД