Как да спасим себе си или любим човек от зависимости

Питаме Александър ИЛИЕВ, ръководител на българския екип на център „Жива“ за борба със зависимости

Александър ИЛИЕВКой и как може да се обърне към „Жива“ за помощ и съдействие?

Всеки който мисли, че той или негов близък човек има проблем с алкохола или наркотиците, може да се свърже с нас чрез имейл или по телефона. Нашият екип дава информация и съдейства на близките и семейството, как да подходят към страдащия, за да може той да прояви желание да постъпи за лечение.
Обикновено провеждаме две или три срещи и множество телефонни разговора със семейството. Обучаваме ги – научаваме ги какво поведение да имат със зависимия човек! И след това, използвайки нашите наставления, те водят страдащия в Дневния център на „Жива“ и пристъпваме към следващата стъпка – постъпване за лечение.
 
Какви са условията, в които пребивават пациентите ви?
Често хората си представят болнична обстановка, позната от психиатричните диспансери и филмите – персонал, облечен в бели манти, със запасана палка на колана и връзка ключове. Центърът на „Жива“ е модерно място с отделни места за отдих, четене и учене, за групова и индивидуална терапия, за хранене и пиене на чай. Наподобява повече хотелска обстановка, но в никакъв случай болнично заведение.
Екипът е обучен да уважава клиентите – отношенията са спокойни и дружелюбни. Стаите в Защитеното жилище са с по три единични легла, отделен кухненски и санитарен възел. Условията са подходящи за възстановяване и атмосферата е спокойна. Клиентите са под 24-часов контрол от член на екипа и могат да получат необходимото им съдействие при възникнал проблем във всеки момент на денонощието.

Мнозина се страхуват от изживяването на периода на абстиненция – какво бихте им казали? Всъщност кой е най-трудният за пациентите ви период по пътя към възстановяването?
Зная това, но страхът идва от забравата на усещането да си чист. Ние подкрепяме постъпилите за детоксификация, като ги посещаваме в болницата и ги окуражаваме, за да знаят, че не са сами. Мотивира ги обаче най-добре групата, когато постъпят в „Жива“, защото получават невероятната подкрепа на хора със сходни проблеми, които ги разбират.
А най-трудният период за повечето клиенти е именно началото – вземането на решение и детоксификацията.
Всъщност, проблеми се появяват в различни моменти от рехабилитацията, за различните клиенти (разбирай пациенти), но работата и предизвикателствата в нея обучават екипа и той е готов да ги посреща.
Трудно е и в началото, когато се наблюдава отричане на болестта. Околните знаят за нея, но не и лекуващият се. През първия етап от престоя в „Жива“ нашият екип запознава всеки с болестта на зависимостта и нейните симптоми. Само когато той я разпознаe в себе си, може да продължи напред и да знае, че това, което чува, се отнася за него. Трудно е, но с добър екип се постига! Човешкият живот е безценен!

Какво показва практиката – какъв процент от зависимите могат да постигнат пълно възстановяване и социализиране чрез вашето съдействие?
Практиката ни показва, че около 75-80% от завършилите пълната програма на „Жива“ по модела Change&Grow продължават успешно възстановяването си навън.
Възстановяването е постоянен процес, не е еднократно действие, което можеш да извършиш и толкоз. Ние ги учим в „Жива“ как да продължат осъществяването на процеса правилно и качествено, следователно възстановяващите се да могат да изпитват щастие, да гледат в бъдещето и да имат мечти, да могат да обичат и да създават семейства. Все неща, които всеки нормален човек иска да постигне в живота си!
"Здравна поща", Живка КЕХАЙОВА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД