Прегледайте ушите преди море или почивка край басейн

Съветва д-р Анелия БОТЕВА, специалист УНГ

д-р Анелия БОТЕВАЗаглъхване на ушите след плуване, въпреки подсушаването, тъпа или остра болка - в крайна сметка неприятни емоции, вместо истинска почивка - сигурно ситуацията е позната за мнозина. Особено мъчително е, когато става въпрос за деца. За да си спестим проблемите, достатъчно е преди море или почивка край басейн да отидем на преглед при специалист или поне при семейния лекар, съветва д-р Анелия Ботева. Най-честата причина за заглъхването на ушите или болезнеността е ушната кал, която сме третирали неправилно. Ако често почистваме ушите - своите и на децата, с клечки за уши, най-вероятно добре сме натикали ушната кал като тапа навътре, в близост до тъпанчето. Когато тази тапа набъбне от водата, започват и проблемите. Нито клечките за уши са добър метод за почистване, нито дори новите и модерни спрейове.
Прегледайте ушите преди море или почивка край басейнУшната кал не само е нормално физиологично явление, но е и изключително полезна, има си своето предназначение. Д-р Ботева разказва как се е налагало да вадят дребни насекоми и дори кърлеж, впит навътре в ухото на пациент. Причината е, че ушните канали дори навътре са били така сериозно почистени, че защитната функция на ушната кал с лепкавите си свойства е отпаднала и кърлежът е успял да пропълзи прекалено дълбоко. Според специалиста е достатъчно след баня просто добре да подсушим и избършем с мека хавлия външната част на ушите. Ако специалист почисти при добра видимост, апаратура и с умение ушите преди интензивен досег с вода, ще бъдат избегнати неприятните преживявания.
Що се отнася до отитите - следствие от вирусни и бактериални инфекции, намесата на специалист е задължителна. Обикновено при или след възпаление на гърлото и синусите, усещането е за запушени уши и заглъхване, което повечето хора се опитват да отстранят с почистване на каналите. Причината обаче не е ушна кал, а липса на вентилация. Лигавицата набъбва, "залепват" крайчетата на евстахиевите тръби (средното ухо е покрито с лигавица), нарушава се въздухообмена към тъпанчето. Тъпанчето е подложено на налягане и това налягане става изключително голямо при опит да се почисти ухото. Това може да доведе вече до сериозни травми и проблеми, предупреждава д-р Ботева.
"Здравна поща", Живка КЕХАЙОВА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД