Майки искат закон за донорството на генетичен материал

Майки искат закон за донорството на генетичен материалМайки, дарители на яйцеклетки, настояват да се приеме закон за донорството на генетичен материал и етичен кодекс. Само така, според тях, може да се пресекат всякакви слухове за злоупотреби и порочни практики в някои ин витро клиники.
За да могат да развият законодателна инициатива, жените учредиха фондация “Майки за донорството”.
Мариела Великова, която е председател на новата фондация, разкри, че у нас все още съществува практиката в ин витро клиники лекарите да заставят пациентките сами да си търсят и водят донор, което дава поле за сделки с яйцеклетки.
Дамите във фондацията са категорични, че това трябва да бъде прекратено, като кодексът трябва да се приеме и да се спази стриктно от всички репродуктивни клиники в страната.
Те са категорични, че трябва да се забрани и хиперстимулацията, която често води до загуба на яйчник или други увреждания за самия донор.
Майките и лекарите, които застават зад фондацията, смятат, че основно правило в Етичния кодекс трябва да бъде гаранцията, че клиниките ще съхраняват при всички случаи здравето на донора.
Особено място в новия документ ще има и изискването за анонимност на донорите, подсигурена с въвеждане на информационно защитни системи, както и строги дисциплинарни санкции за служителите, които нарушат тази анонимност.
Близо 40 000 са жените в България, които към момента имат нужда от донор на яйцеклетка, стана ясно по време на пресконференцията. Донор може да стане всяка жена до 34-годишна възраст, която задължително трябва да е майка на поне едно дете.
При донорство се правят пълни изследвания за здравното състояние на кандидатката, като накрая се подписва и заверено от нотариус уверение, че тя е дарила част от себе си доброволно.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД