Не случайно наричат бъбречните заболявания "тихи убийци"

Казва, д-р Емилия КОСТАДИНОВА, специалист по детска нефрология

д-р Емилия КОСТАДИНОВАОт близо година в Клиника по педиатрия към Медицинския факултет на Тракийския университет в Стара Загора по програма за профилактика на вродени бъбречни заболявания на бебета на 6 месеца вървят ехографски скринингови изследвания за вродени аномалии.
Вродените аномалии на отделителната система обхващат 3-4% от хората в целия свят. България не е изключение в това отношение. По време на нашите прегледи сме откривали бебета с един бъбрек, с хидронефрози и с други патологии. Тази програма, по която работим в момента, е много полезна, защото бързото поставяне на диагнозата и спешното лечение в такива случаи са определящи за бъдещото на детето, каза д-р Емилия Костадинова, главен асистент в клиниката и единственият специалист по детска нефрология в Южна България. Не случайно наричат бъбречните заболявания "тихите убийци". Те се развиват бавно, често в началото не се наблюдава обичайната симптоматика.
правилната диагноза закъснее, може вече да е твърде късно и хроничната бъбречна недостатъчност да е факт. Благодарение на най-големия ни капитал - отлично подготвените и висококвалифицирани лекари и на добрата техника, с която разполагаме - 2 качествени ехографа, ние имаме възможност да констатираме в ранен стадий вродените аномалии и да предприемем съответните мерки. Повечето от нашите специалисти са с повече от една специалност. Затова в клиниката идват деца не само от Старозагорска област, но и от Сливен, Ямбол, Хасково, Бургас, допълва д-р Костадинова.
В последните одини учените, занимаващи се с вродените бъбречни аномалии, акцентират върху търсенето на причините за тях. На същата тема е посветен и проект на специалисти от Тракийския университет, които проучват генетичните фактори, предразполагащи към тези заболявания. В проучването са включени 120 деца. Очаква се до края на годината проектът да бъде финализиран. Работим съвместно с катедрата по молекулярна биология, обясни д-р Костадинова. В последните години медицинската наука се развива с изключително динамични темпове. За да бъдат на ниво, лекарите трябва да имат не само практически усет, но и да са част от най-съвременните постижения на науката. Просто не трябва да спират да четат, защото, въпреки развитието на техниката, най-важен за правилното лечение си остава човешкият фактор, казва д-р Костадинова.
Във връзка с престкруктурирането, което върви в обединената вече УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович", в най-скоро време се очаква и Клиниката по педиатрия да се обедини с бившите детски отделения на многопрофилната болница и да заработи Многопрофилна клиника по педиатрия. В нея ще работят около 15 лекари-педиатри. Засега все още не е ясно къде ще се намира новата клиника, но най-вероятно тя ще се премести в базата на досегашните детски отделения встрани от голямата сграда на болницата. Въпреки отлива на лекари от държавната болница към частни здравни заведения в последните месеци, д-р Костадинова не очаква да възникнат кадрови проблеми в педиатричната помощ. Само в нашата клиника месечно се лекуват по около 100 деца от 0 до 18 г. Най-честите заболявания са респираторни инфекции, бронхиолити, бранхопневмонии. Клиничните пътеки са недофинансирани, но ние не си позволяваме да изпишем нито едно дете преди пълното му излекуване. Имаме специализанти от Стара Загора, Сливен, Димитровград, които, както и всички останали хора от нашия екип, работят с цялата си всеотдайност, обяснява д-р Емилия Костадинова.
"Здравна поща", Мадлен ПЕЕВА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД