Хъркането е симптом за здравословни проблеми

Хъркането е симптом за здравословни проблемиХъркането обикновено не е сериозен проблем и не е специфично заболяване. По-скоро може да се счете като симптом за съществуващо такова. Мъжете са по-предразположени към хъркане, отколкото жените. Обикновено затлъстяването и прекомерното тютюнопушене са водещи в патогенезата му.
Хъркането може да бъде симптом на някои сериозни заболявания. Такъв пример е сънната апнея, при която по време на сън през определени интервали дишането спира. Интервалите на блокирано дишане може да са от няколко минути до няколко секунди. Крайният резултат е намаляване на кислородната доставка в кръвта, което води до чувство на постоянна умора през деня.
Хъркането може да бъде в по-лека форма - появява се, когато човекът спи по-гръб и тежка форма, при която се появява при всяка поза на нощния сън. В съвременната фармацевтична наука се създават множество медикаменти за лечение на неприятния симптом. Хъркането може да бъде изцяло спряно с подходяща лекарствена терапия или поне да бъде намалено драстично.
 
Как се развива?
Хъркането се получава от вибрации на мекото небце по време на сън. Вибрациите всъщност представляват временно запушване на входа на трахеята, когато белите дробове се разпъват и поемат обилно количество въздух при нощния сън. Това може да бъде и често усложнение на отлабен мускулен апарат, който поддържа въздухоносните пътища отворени. Някои химически вещества могат да спомогнат за това състояние и да утежнят хъркането или да провокират неговата поява. В този аспект се отбелязва прекомерният прием на алкохол, никотин, сънотворни или антихимистамини. Също така като провокиращи фактори за появата на хъркане се отбелязват спането на прекалено ниска или прекалено дебела възглавница, спането на твърда повърхност, намален мускулен тонус поради болестни състояния в мозъка и затлъстяването, което в световен мащаб е сериозен проблем и е основен в появата на хъркане.
Причината за поява на хъркане може да се намира и в носната кухина. Обикновено неприятният симптом се появява при вродена девиация на септума - крива преграда в носа, уголемени сливици, които запушват въздушния ход или пък при деца, които страдат от така наречената аденоидна вегетация - трета сливица.
Други причини за поява на хъркане може да са всичките заболявания, които предизвикват свиване на въздухоносните пътища. Такова заболяване е бронхиалната астма, острият или хроничен бронхит и трахеит и прекомерното тютюнопушене, поради дразнещия характер на цигарения дим върху лигавицата на трахеята и бронхите.
 
Какво представлява нощното хъркане?
Хъркането през нощния сън е появата на груб, дрезгав и хъхрещ шум при дишане в заспало състояние. Обикновено се характеризира с вариация на честотата, височината и силата на издавания звук.
За правилната диагностика на хъркащото дишане по време на нощен сън може да се извършат някои тестове, които да установят провокиращия фактор за заболяването. Такъв вид изследване например е тестуването за специфична алергия: най-често към козина на домашни любимци, домашен прах, полени и сезонни промени във времето. Също така алергията може да бъде към медикамент от редовна терапия на човека. От важно значение е да се установи дали цигареният дим влияе над появяващото се хъркане през нощта.
Ако съществуват подозрения за съпътстваща обструктивна сънна апнея, тогава е редно да се проведе специфичното изследване на съня, при което посредством видео и електроенцефалографски запис се проследява кривата на дишане и се преценява дали, кога и за колко време човекът е бил в сънна апнея, което е довело до нарушаване на дишането.
 
Какво лечение се прилага?
За хъркането няма специфични медикаменти, които да овладяват симптомите, но има медикаменти, с които се лекува първопричината за появата му. Например при алергии може да се прилагат антихистамини, при ограничаване на бронхиалния и трахеален отвор при хроничен бронхит и хроничен трахеит може да се прилага в терапията бронходилататори, също така назалните деконгестанти са ефективни при овладяването на хъркане с произход от носа, поради хрема или вродена девиация на септума.
В основата на появяващото се хъркане обаче стои въпросът за наднорменото телесно тегло. То е важно да бъде овладяно, защото често провокира множество болестни усложнения - артериална хипертония, хъркане, диабет и други ендокринни нарушения. В тези условия трябва да се потърси консултация с лекар-диетолог, който да предложи обективен вариант за редуциране на телесното тегло без организма да се лишава от основните и най-важни хранителни субстанции.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД