Когато косата "вика" за помощ

Когато косата "вика" за помощСъстоянието на косата е един от точните барометри за здравето. Различните сигнали за проблеми с нея са показател за нарушения в общото здравословно състояние. Навременните мерки ще помогнат своевременно да се овладее кризата и организмът ще се върне към своето нормално функциониране.
Проблем №1: цъфтящата коса
Ако се подстригвате редовно (на всеки 3-4 седмици), не злоупотребявате със сешоара, а косата ви въпреки това прилича на сено, замислете се за своето хранене - трябва да употребяват повече плодове и зеленчуци, зърнени култури, ядки и семена, растителни мазнини и особено вода. Забравете за пържената, пикантната и мазна храна (включително тази, приготвена в заведенията за бързо хранене).
Съвет: Намажете косата си със зехтин, рициново или бадемово масло, след това я завийте с хавлиена кърпа. След 1 час измийте косата и я намажете с жълтък и кисело мляко. Накрая изплакнете косата си с отвара от лайка или липов цвят. Процедурата може да повтаряте 1-2 пъти седмично, докато положението се нормализира.
Късащата се коса
Това често е сигнал за проблеми в червата. Опитайте се да заздравите косата си с помощта на общодостъпните средства, но ако няма подобрение, потърсете помощ от специалист.
Съвет: трябва да употребявате повече кисело-млечни храни. Правете се маска с алое, мед и рициново масло (по 1 с. л.), 1 жълтък и 1 ч. л. коняк. Маската трябва да се държи върху косата около час. Най-добре е да се направят 6 последователни процедури – по една седмично.
“Помътняване” на косъма
Това подсказва за недостатъчна гладкост на косъма, а също така за изгаряне на пигмента. Главна причина за нездравия вид на косата е ниският хемоглобин. Жените по принцип страдат по-често от желязодефицитна анемия, тъй като губят много желязо по време на месечния си цикъл.
Съвет: имате нужда от повече витамин Н, който трудно се намира в природата и затова трябва да приемате препарати. Подхранете организма, като ядете повече бадеми, авокадо, млечни продукти. Не забравяйте за цинка – изтънялата коса свидетелства за неговия недостиг. Компенсирайте с повече морски деликатеси. Употребявайте и повече овесени ядки, бобови култури, яйца и мляко, черен хляб.
Проверете хемоглобина си и наблягайте на продуктите, съдържащи желязо – нар, меса, червено вино.
Сухата коса
Тя, както и сухата кожа, често са знак за проблеми с отделителната система. Възможно е да страдате и от недостиг на витамини А, В, С и белтъчини.
Съвет: Използвайте шампоани и маски за коса, съдържащи например екстракт от бамбук. Те укрепват и подхранват тънката и увредена коса, а и й придават допълнителен обем.
Окапване на косата
Няма място за паника. Опитайте се да анализирате състоянието й от последните 6 месеца. Ако току-що сте родили или поради някаква причина сте прекъснали бременността си, нямата повод за тревоги. Окапването на косата често се дължи на ендокринни нарушения. Такива промени в организма провокират нарушения в баланса на мъжките и женските хормони, а това се отразява на косата.
Съвет: Изчакайте. След 2-3 месеца състоянието на косата ви би следвало да се подобри. Ако няма промяна, направете си кръвен анализ. Окапването на косата може да бъде признак и на захарен диабет. Стресът, хроничният запек и шийната остеохондроза също са причини за окапването на косата. Трябва да приемате повече целулоза, вода и да се занимавате с повече спорт.
Косата побелява и се появява оголване на темето
Когато тази тенденция не е свързана с възрастта и генетична предразположеност, може би се касае за проблеми със задстомашната и щитовидната жлеза. Или съществува някакъв проблем, свързан с хормонална дисфункция.
Съвет: Яжте по-малко сол и кисела храна, не се преуморявайте, избягвайте стреса.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД