Счупването не винаги е най-тежката за лечение травма

Казва д-р Явор ПИПЕРОВ, специалист ортопед

Д-р Явор Пиперов, ортопед- Д-р Пиперов, през зимния сезон по правило се увеличават травмите, а и ставните проблеми. Какви са съветите Ви към пациентите?
- Всъщност, ставните проблеми не се увеличават. Те са си същите. При студ обаче болковият синдром се усеща по-силно. Добре е в този преходен период сега да се направи подхранващ курс за ставите с хранителни добавки като хондроитин сулфат или екстракти на растителна основа. При необходимост и инжекции с хиолоронова киселина. Добре е терапията да бъде уточнена от лекуващия ортопед, съобразно диагнозата на пациента, за да се постигне максимална безболезненост.
Ясно е, че тя в повечето случаи, не е абсолютна, така че хората със ставни проблеми би трябвало вече да са си подготвили болкоуспокояващите лекарства, които им действат най-добре.
Друг сериозен проблем през хладния сезон е свързан с остеопорозата. Повечето възрастни хора излизат твърде малко, поемат твърде малко слънчеви лъчи, които и без друго са ограничени през есента и зимата. Необходим е допълнителен внос на калций, комбиниран с витамин D3, за да се ограничат пораженията от остеопорозата.

- Скача ли наистина нивото на травмите през зимата?

- Това е закономерен процес особено в Северна България и София, свързан с влажните и замръзнали настилки. Стара Загора в това отношение е благословена. Тук почти не се задържат лед и сняг. В редките случаи, когато все пак ги има, най-рисковата група - възрастните хора, просто изчакват ден-два да се стопят и тогава излизат. В зоните с по-тежък климат, където лед и сняг се задържат със седмици и месеци, това е невъзможно. Така че в Стара Загора не се наблюдава чувствително увеличение на травмите.

- При навяхване на крайник трябва ли веднага да се търси лекарска помощ, или има начини за самопомощ?

- Трябва. Нужна е и снимка. По-добре една излишна снимка, отколкото пропускане на тежка травма. Голяма част от пациентите като видят, че няма счупена кост започват с импровизации - чекръкчии, лук и сол... След автотерапията при по-тежка травма, усложненията са много сериозни. Не счупванията са най-сложните за лечение, скъсани ставни връзки често създават много по-сериозни и трайни проблеми, а много пациенти приемат скъсването за изкълчване и чакат да се оправи от самосебе си. Закъснелите корекциите при скъсани връзки, се правят много по-трудно.
Съветът ми е при каквато и да е травма в никакъв случай да не се прави съгреваещ компрес. Трябва да се сложи студен компрес и то от времето на получаването на травмата до прегледа от страна на ортопед, за предпочитане е специалист да се потърси веднага. Стара Загора е облагодетелствана с много и добри ортопеди, така че няма никакъв проблем навреме да се получи квалифицирана помощ, точна диагноза и правилно лечение.
"Национална бизнес поща", Живка КЕХАЙОВА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД