Революционно изобретение за по-безопасни полети създадоха учени от Пловдив

Революционно изобретение за по-безопасни полетиРеволюционно изобретение за крилата на самолетите, което прави полетите по-безопасни, създадоха учени от Университета по хранителни технологии в Пловдив.
Става въпрос за покритие за крилата на самолетите, което има за цел да предотврати наслагването на инсекти върху тях. Насекомите съдържат влага, а това е предпоставка за образуване на лед и поява на турболенция, което застрашава полета.
Откритието им ще помогне за повишаване на безопасността на полетите и за решаване на проблемите с обледеняването на крилата и турболенцията. Икономисват се и 10-15% гориво, което в глобален мащаб представлява сериозна сума.
Уникалното откритие е плод на 3-годишна упорита работа на Катедрата по биотехнология в учебното заведение с ръководител проф. д.т.н. Алберт Кръстанов и на нейната школа по ензимология, която е международно призната.
Разработката на пловдивските учени е част от международен проект по безопасност на полетите, по който работят 8 държави. По проекта висшето училище под тепетата е получило около 400 000 евро, с които е оборудвана модерна ензимологична лаборатория.
Катедрата по биотехнология в Университета по хранителни технологии в Пловдив съществува от вече половин век. Според най-новата рейтингова система на вузовете специалността "Биотехнология" се нарежда на второ място.
По акредитационни оценки и реализация на кадрите тя е първа в класацията. Катедрата е най-добре оборудвана сред подобните в България. Студенти, докторанти и преподаватели от нея са направили редица разработки, които имат международно признание.
Една от тях е за ензимен нанореактор за катализиране на трансформации на неразтворими във вода вещества. Става въпрос за биодеградация на токсични полиароматни въглеводороди. Те се срещат навсякъде в природата, затова процесът на разпадането им е важен.
За първи път в историята на химията учените от катедрата успяват да окислят във вода химичното съединение фулерен, което е подобно на диаманта. Заслуга на пловдивчани е и технологията за получаване на нов пребиотик. Това е подсладител, който не предизвиква кариес и повишаване на кръвната захар.
Подходящ е за диабетици и спортисти, тъй като поддържа постоянно ниво на глюкоза в мозъка. По този начин се постига по-добра концентрация, стимулира се и развитието на полезни бактерии в дебелото черво. Към пребиотика вече проявяват интерес от Япония.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД