Запекът може да е симптом на различни болести

Запекът може да е симптом на различни болестиНарушенията в акта на дефекацията може да са обвързани и с някои заболявания, което налага навременно преминаване през лекарския кабинет, поставяне на диагноза и започване на лечение.
Запекът - налага да му се обърне внимание
Запекът е полиетиологичен симптом, който може да бъде част от клиничната картина на някои заболявания по повърхността и във вътрешността на дебелото черво. Често се съпровожда с отделяне на твърди изпражнения или чести позиви за дефекиране и чуждо тяло в ректума. Съществуват повече от 30 заболявания, които протичат със симптоми на запек - това са колон иритабиле или раздразнено дебело черво, анална фисура, депресия, обездвижване и други.
Специалистите съветват да се приема обилно количество чиста вода през деня, поне по 8 чаши от 200 мл дневно, както и да се консумира през определено време храна, богата на фибри и полезни мазнини. Те спомагат за вкашавяване на чревната маса и осъществяване на акта на дефекация по-лесно.
Диария - може да се причини и от вируси
Диарията често се отбелязват като едно от най-неприятните състояния. Съпровожда се с отделяне на воднисти изпражнения и чести поред дефекации. Причините за поява на диария може да са много, но най-често срещаните са остра вирусна инфекция и хранителни интоксикации.
Специалистите съветват през първите 48 часа да се приема обилно количество течности, за да се компенсират загубите при дефекация и да се предпази организмът от дехидратация и общо отпадане. Ако след този период диарията не е преустановена, лекарите препоръчват консултация със специалист до установяване на причинита и отшумяването на проблема.
Инфекцията с острици - симптоми при появата на глисти
Появата на глисти в изпражненията или острици често се обективизира от плътно подредени една до друга светли нишки по изпражненията. Възможно е състоянието да протича с изразен анален сърбеж и чувство за чуждо тяло или парене. Този тип инфекция може да се развие след инкорпориране на глисти през ануса в организма при лоши хигиенни условия в социално-битовите или обществени тоалетни. Също така могат да бъдат приети чрез заразено месо.
Народните лечители препоръчват за лек срещу заболяването чай или таблетки от бял пелин, имащ изключително добър ефект срещу чревните паразити. Ако инфекцията не отшуми самостоятелно, лекарите препоръчват консултация със специалист и започване на рационална чревна терапия срещу паразитите.
Твърдите изпражнения - проблем или са нещо нормално?
Дефекациите, които се редуват с поява на течно-кашави и гъсти или твърди изпражнения, често може да са повод за притеснение. Обикновено такъв тип изпражнения и редуващ се порядък се среща при синдрома на раздразненото дебело черво, при тумори в дебелото черво, диабет и редуващата се употреба на лаксативи и противодиарийни медикаменти.
Лаксативите, освен че създават определен дискомфорт у хората поради честотата на изхожданията, може да се съпроводят с коремна болка, имитираща клиничната картина на остър хирургичен корем. Ако повод за тези редувания в консистенцията на изпражненията е лош прием и неправилно количество (най-често повече от препоръчаната доза) лаксативи и антидиарийни медикаменти, то лекарите съветват да се преустанови незабавно приемът на тези медикаменти и да се започне регулираща терапия с много течности. Ако проблемите продължи, специалистите препоръчват своевременна консултация с гастроентеролог.
Когато нарушенията в дефекацията са свързани със загуба на тегло...
В тези случаи най-вероятно се касае за панкреатит или проблеми асоциирани с развитието на цьолиакия (това е заболяване, при което употребата на храни, съдържащи пшенично брашно и други житни растения (съдържащи глутен), причинява по неизяснен начин атрофия на лигавицата на тънкото черво). Състоянията протичат с отделяне на обемни изпражнения, които имат изключително неприятна миризма. Пациентите съобщават за загуба на телесното тегло, повишаване в телесната температура, въпреки запазен или повишен апетит. Състоянието често протича с постоянна коремна болка с остър характер. Специалистите съветват да се пристъпи към своевременен преглед от лекар, който да установи наличния проблем. Често се налага прием на хранителни добавки с витамин В12, желязо и фолиева киселина, тъй като при състоянията на цьолиакия тяхната резорбция през чревната стена става абсолютно невъзможна.
Кръв в изпражненията - най-спешното състояние!
Появата на кръв в изпражненията може да бъде повод за притеснителни диагнози. Кръв в изпражненията се среща също така при хемороиди и анална фисура. Това са две леки състояния, които протичат под локална и временна терапия или оперативно. Възстановителният период е по-кратък.
Появата на аленочервена кръв в изпражненията може да е белег за хемороидален пролапс при дефекация.
Ако по време на дефекация се появяват тъмночервени или черни изпражнения, то трябва да се посети незабавно специалист по коремна хирургия, който да започне лечение. Тъмночервената кръв често е свързана с кървене от по-горните отдели на дебелото черво. Това състояние може да е свързано с латентното развитие на тумор в дебелото черво, което изисква бърза диагноза и лечение.
"Здравна поща", i
 

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД