Болките в гърдите издават опасни болести

Болките в гърдите издават опасни болестиБолките в гърдите са често срещам симптом, който е важно да бъде правилно разчетен. Защото той може да бъде както безобиден, така и признак на сериозен здравословен проблем, налагащ незабавни мерки и намеса от специалист.
Когато гръдната болка се появява в покой, това е проблем
Появата на болки в гърдите в покой е алармиращ симптом. Няколко са възможните причини за болки в гръдния кош. Малка част от тях са потенциално фатални, оставени без лечение. Внезапното начало на болки в гърдите, придружени от затруднения в дишането, изпотяване, виене на свят и загуба на съзнание изисква незабавно обаждане на телефон 112. Възможните причини за фатални последици включват инфаркт на миокарда, аортна дисекация, белодробен колапс, белодробна емболия или руптура на хранопровода. Важно е в никакъв случай да не се пренебрегват симптомите, тъй като при повечето от изброените състояния забавеното лечение намалява шансовете за успешно лечение.
Болка, появяваща се при усилие се свързава със сърцето
Болките в гърдите при напрежение или усилие обичайно се дължат на стесняване в артериите на сърцето. Сърдечният мускул доставя богата на кислород кръв до цялото тяло. Ако достъпът на кръв до сърцето спре напълно, това води до увреждане на мускула, което може да е постоянно и се състои в слабост при изпомпването на кръв или сърдечна недостатъчност.
Когато симптомите се ограничават в болки при усилие, артериите са 80% или повече стеснени. По време на покой няма да има симптоми, тъй като сърдечният мускул не се нуждае от допълнително кислород за работата си. При тест с бягаща пътека или при ходене по наклонен терен сърцето изисква повече кръв, а притокът от артериите е недостатъчен поради стесняването.
Когато тези симптоми не могат да бъдат овладяни с медикаменти, се обсъжда ангиопластика и поставяне на стент.
Работна ЕКГ проба
Ако изпитвате болки в гърдите, най-вероятно ще ви бъде назначена работна ЕКГ проба. Този тест включва вървене по ходеща пътека, по време на което електрокардиографски се проследява сърдечният ритъм. Понякога към теста се правят снимки на сърцето преди и след упражнението.
Ако има стеснена сърдечна артерия, апаратът ще отчете специфични промени, предизвикани от намалената доставка на кръв. Степента на електрокардиографските промени, продължителността и интензивността на упражнението, както и наличието или липсата на болки в гърдите по време на теста, спомагат за определяне на риска от развитие на усложнения за съответния пациент.
Допълнително образно изследване - ехокардиография или радиоизотопно перфузионно изследване на сърцето - увеличава възможността за откриване на стеснения на артериите с голяма сигурност.
Не се стресирайте от болка в гърдите, променяща се при движение
Много често най-вече млади хора търсят спешна помощ, оплаквайки се от болки в гърдите, които се променят или повлияват при движение на тялото. Тази болка най-често произхожда от мускуло-скелетната система. Тя може да е свързана с пренапрегнати или скъсани влакна на гръдните мускули.
Ако болката се е появила след вирусна инфекция или настинка, е възможно да се касае за възпаление на обвивката на сърцето (перикардит).
Важно е да потърсите медицинска помощ, ако болката не намалява или е съпроводена със затруднения в дишането, учестена сърдечна дейност или ниско кръвно налягане. Възможно е това да е сигнал за наличие на голямо количество течност около сърцето.
Накрая, но не на последно място, дори и ако болката в гърдите се подобрява при промяна в положението на тялото, не бива да я игнорирате.
Не е задължително болката в гърдите да е типична
Нерядко пациенти, преживели инфаркт на миокарда, споделят при преглед, че не изпитват болки, а само тежест в гърдите. Описанието на болките в гърдите понякога може да е доста нетипично, но в медицината е по-вероятно да става въпрос за необичайна проява на обичайно заболяване, отколкото за рядко медицинско състояние. Други чести симптоми, които не трябва да се пренебрегват, са изгаряща болка в горната част на корема, световъртеж, болка в челюстта, болка, която се придвижва към рамото, гърба или врата. И най-важното - болка, която се влошава при физически усилия като вървене или качване на стълби например.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД