Езикът издава различни болести

Езикът издава различни болестиЕзикът е като барометър на здравето и на функционирането на тялото. Освен задачите си да помага в говора, храносмилането и опитването на следващото вкусно ястие, езикът е също толкова отличителен, колкото са пръстовите ви отпечатъци. Неговата форма, структура, покритие, цвят, издатини и вдлъбнатини казват неща за здравето ви безмълвно.
Използването на езика за диагнозиране на здравословни проблеми не се ограничава само до алтернативната медицина.
Западните лекари го намират за ефикасен начин за откриване на симптоми, а стоматолозите проверяват за признаци за рак на устата по време на редовните прегледи - това може да са язви, червени участъци или бели участъци най-често намиращи се отдолу на езика и в долната част на устата.
Приемете езика за вид пътна карта, като конкретни места от него са свързани с конкретни части от тялото. Областта в задната част на езика, например, отговаря на бъбреците и пикочния мехур; плътен жълт налеп в задната част на езика може да е признак за влошена функция на тънките черва, пикочния мехур или матката. Самият връх на езика отразява здравето на сърцето, така че ярко червеният цвят на върха на езика може да означава неприятности със сърцето, стрес и безпокойство. Страните на езика показват състоянието на черния дроб, а средата на езика се свързва с далака. Но не е необходимо да сте експерт по езиците, за да разгледате своя пред огледалото в банята. Ето полезни указания, които да ви помогнат по-добре да разбирате здравето си чрез езика си.

Здрав език
Нека започнем с език, който показва блестящо здраве: Нормалният език е розов на цвят със светъл бял пласт върху него, със средна дебелина, без напуквания, рани или белези от зъби. Проверете повърхността му като прокарате върха на пръста си по него - трябва да усетите мъничките възелчета, наречени папили, които се усещат като леки грапавини. Те са малките вроговени издатъци между вкусовите луковици.

Цвят на езика
Ярко червен
Може да изглежда иронично, но ярко червеният език например показва липса на хранителни вещества в тялото, особено на желязо и на В витамини - които са свързани с енергията, растежа на клетките и правилното функциониране на нервната система. Също толкова важни за създаването на червените кръвни телца са желязото в червените меса, мекотелите с черупка, ядките и кайсиите.
Но по-често всъщност червеният език предупреждава за детски болести. Например, език с ягодов или малинов цвят може да е един от ранните признаци на скарлатина или на болестта на Кавазаки, рядка болест при децата, която засяга кръвоносните съдове и може да увреди сърцето. Също така, петно върху езика, което е станало кафяво или неясно обезцветено може всъщност да е меланома, форма на рак на кожата.

Езикът издава различни болестиБлед
Блед език означава, че в кръвта ви има голям недостиг на хемоглобин, съдържащия желязо протеин в червените кръвни телца. Неизменно, това води до умора или дори до летаргия. Може също да показва наличието на бактерии, мъртви клетки и отломки, които са се настанили в папилите на езика. И дори по-рядко, бледият език показва анемия, или млечница в устата, което е вид гъбична инфекция.
Онова което можете да направите е да ядете добре балансирана храна, съдържаща желязото в нетлъстите меса и в черния дроб. В крайна сметка, именно храната предоставя достатъчно енергия на тялото, за да произвежда то кръв. Освен това, обръщайте особено внимание на миенето на зъбите с четка и на почистването им с конец. И добавете изтъркването на езика с четка към оралната си хигиена.

Лилав или синкав
Език, който е лилав или синкав може да показва, че телесните течности и кръвта не циркулират както трябва. Тази липса на циркулация бързо може да се превърне в летаргия и лошо емоционално здраве. В някои случаи тя може да доведе до депресия. Лилав език се забелязва и при хора с висок холестерол и произтичащите от това проблеми със сърцето, както и хроничен бронхит, който влияе неблагоприятно върху каналите, зареждащи кръвта с кислород.
Най-добрите неща, които можете да направите в този случай е да изключите от режима си на хранене всички студени храни като лимони, пъпеш или краставица и да добавите повече топли храни, като чесън, джинджифил и кориандър.

Езикът издава различни болестиЧерен и грапав
Далеч не толкова често срещан е черният, грапав език. Макар и относително безвреден и траещ кратко, той въпреки това е неприятна гледка. Това всъщност е натрупване на бактерии и на други отломки в устата. Причините включват лоша орална хигиена и прекомерна употреба на тютюн, антибиотици или лекарства за стомах като Pepto-Bismol. Може да забележите метален вкус в устата си и лош дъх.
Но можете да премахнете черния цвят на езика лесно като миете зъбите си с четка и ги почиствате с конец по-често и като използвате уред за отстраняване на бактериите. И докато го правите, спрете и да пушите. Отидете при лекаря си, ако симптомите продължат повече от 10 дни, моля.

Върхът на езика
Когато стане дума за емоции, трябва да обръщате голямо внимание на върха на езика си. Както споменах по-рано, връх, който е по-червен от останалия език може да сигнализира някакъв вид психологически стрес. Това е така, защото прекаленото притеснение изчерпва охлаждащите, регенериращи телесни течности. Това позволява повече топлина в тялото и кара върха на езика да изглежда червеникав на цвят.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД