Контролирайте кръвното още от юношеството

Контролирайте кръвното още от юношествотоПовишеното кръвно налягане през юношеството и началото на 20-те може да е причина за развитие на сърдечносъдово заболяване по-късно в живота, сочи ново проучване на изследователи от САЩ. Те откриват, че рискът от втвърдяване на артериите на 40-годишна възраст се повишава значително.
Авторът на проучването - епидемиологът Норина Алън, изтъква важността от контролирането нивата на кръвното налягане в детска възраст.
Проучването включва 4600 мъже и жени от няколко различни държави, като ги проследява за период от 25 години.
Експертите откриват, че 19% от участниците страдат от повишено кръвно налягане, а други 5% от тях започват с повишени нива, които постепенно нарастват.
Ако още в детска възраст нивата на кръвното налягане са в нормите, но по-високи от средното ниво, е по-вероятно да се развие хипертония на 40-годишна възраст.
Контролирането на нивата на кръвното налягане от по-ранна възраст не е задължително да се случва с медикаменти. По-важно е младите хора да подобрят начина си на живот, а това ще доведе и до подобряване на сърдечносъдовото здраве. В това число влиза здравословно хранене и физическа активност.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД