Дори пролетта не е съвършена - заради алергиите

Разговаряме с д-р Галина ВЪЛЧАНОВА, алерголог

д-р Галина Вълчанова- Д-р Вълчанова, пролетта идва, а с нея и алергиите, създаващи проблем на хората, които не са се имунизирали. Какво трябва да направят те?
- Алергиите, идващи с пролетта, се делят на три големи групи - алергии от цъфтящи растения, при ужилване от инсекти и слънчеви алергии (соларни дерматити). Засилват се и контактните дерматити заради засилените занимания със селско стопанство, пръскане на растения, докосването им...
Първата стъпка винаги е да се уточни пациентът наистина ли има алергия и кой е причинителят й. Ако всяка година по едно и също време през пролетта получавате обилна хрема, упорита кашлица, възпалена носоглътка, възпаление на очите, температура, е много вероятно да не става дума за редовния заподозрян при такива симптоми - настинка или грип, а именно за алергия. Последното се установява само от специалист. Ваксина може да се постави едва след края на сезона, така че на първо време се вземат мерки за облекчаване на състоянието и избягване на обостряне.
 
- Кой вид алергия е най-опасен?
- Алергията от ужилване на пчели, оси и стършели. За съжаление, в един далеч не малък процент случаи изходът може да е летален, в следствие на анафилактичен шок. Все по-чести са ужилванията и от стършели през последните години. Докато против ужилване от пчели и оси има ваксина, ваксина против ужилване от стършели засега има само в САЩ. Всяка от тези ваксини се поставя през късна есен и през зимата, така че по време на сезона пациентът трябва да бъде подготвен как да реагира и какво може да направи в критична ситуация, ако още не е поставена ваксина.
Засилват се и случаите на слънчева алергия, вероятно във връзка с видимата промяна на климата. Алергична реакция от слънчеви лъчи могат да получат и хора, които не са алергични, но са използвали определени храни, медикаменти или козметика. След спиране на употребата им по време на излагане на слънце, спират и проблемите. Такива храни са някои подправки, особено редки и неизползвани по нашите ширини, доматите дори. Антибиотиците и тетрациклините са фотосенсибилитиращи медикаменти. Медикаментите с бергамотово масло също могат да провокират алергии, а бергамотово масло се използва и в много видове козметика. Дерматитите, изложени на слънце, също се изострят.
"Здравна поща", Живка КЕХАЙОВА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД