Синята светлина засилва активността на мозъка

Синята светлина засилва активността на мозъкаСинята светлина е добър помощник в борбата с депресивните състояния и лошите настроения, в които изпадаме, особено през есенно-зимния сезон, смятат белгийски изследователи.
Благоприятното действие на синята светлина се изразява в засилването на активността в части на мозъка, които са свързани с чувствата и емоциите.
За целите на проучването учените изследват 17 здрави мъже и жени на възраст между 20 и 26 години.
Участниците в експеримента слушат неприятни или неутрални гласове на актьори. Същевременно доброволците наблюдават синя или зелена светлина в рамките на 40 секунди, с паузи от 25 секунди тъмнина. Резултатите от функционалния магнитен резонанс показат, че мозъчните пътища, свързани с чувствата и емоциите, са много по-чувствителни и деликатни към по-късите дължини на вълните на синята светлина, в сравнение със зелената светлина.
От психологична гледна точка всеки цвят носи своето значение и сила. Един от ефикасните начини да се пребори лошото настроение е чрез хромотерапията. Това е терапия, която използва въздействието на цветовете върху психическото състояние. Успокоение, облекчение и комфорт може да се търсят в сините нюанси, а енергия да се черпи от червено и жълто.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД