Обезмасленото мляко предпазва от хипертония

Обезмасленото мляко предпазва от хипертонияУчени от Харвардския университет установиха, че хората, които пият повече от половин литър обезмаслено прясно мляко на ден, са подложени на по-малък риск от развитие на хипертония. При тези, които консумират обезмаслено мляко или млечни продукти, опасността от сърдечна дисфункция намалявала с повече от 10%.
Обезмаслените млечни продукти доставят на организма девет хранителни вещества, включително витамините А и D, белтъчини, калий и калций.
Авторите на изследването проучили здравословното състояние на 4374 души, родени през 30-те години на миналия век. Доброволците били повторно изследвани 65 години по-късно. Учените са установили, че хората, които в детството си са консумирали много мляко и млечни продукти с високо съдържание на калций, са със значително по-малък риск от инсулт и сърдечносъдови заболявания.
Според британските експерти, повишеният понижава с цели 60% опасността от инсулт в напреднала възраст.
Интересно било и откритието, че дори пълномаслените млечни продукти, които са с високото съдържание на мазнини и холестерол, не повишават риска от сърдечносъдови заболявания.
Авторите на проучването твърдят, че консумацията на млечни продукти оказва благоприятно въздействие върху сърдечната дейност и обмяната на IGF-1 хормон, който е с високо значение за здравето. Изследванията показват, че при възрастни с високи нива на IGF-1 IGF-1 хормон, случаите на сърдечна недостатъчност значително намаляват. Отчита се и по-ниска смъртност от сърдечни и сърдечносъдови заболявания.
Специалистите напомнят, че за да се осигури необходимото количество калций, в дневното меню на децата трябва да присъстват поне три порции млечни продукти.
Препоръчително е родителите да осигурят на децата си балансиран хранителен режим, богат на плодове, зеленчуци и млечни продукти, и беден на сол и мазнини. Включването на млечни продукти в диетата на детето трябва да стане още в ранна детска възраст.
Препоръчително е по-големите деца и възрастите да избират нискомаслени и обезмаслени млечни продукти.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД