Изследвания на хромозомни заболявания и аномалии вече се правят и в България

Д-р Милка Салджийска (в средата), д-р Мария Ангелова (вляво) и д-р Мария ЯнковаОт интензивен двудневен курс по пренатална диагностика в холандската столица Амстердам се завърнаха две старозагорски лекарки - д-р Милка Салджийска и д-р Мария Ангелова. Водещи специалисти - акушер-гинеколози от три континента са присъствали на престижното научно събитие, което се провежда всяка година. България е била представена от петима лекари.
Известни професори, сред които Джанлуиджи Пилу, Дарио Паладини, Катерина Билярдо, която беше и водещ на конференцията, бяха сред известните имена на форума, обясни д-р Салджийска.
Основно курсът беше посветен на ултразвуковата диагностика на хромозомни заболявания и аномалии при плода. Всъщност, след разчитането на човешкия генотип, вече са известни около 60% от локусите в генотипа, които са дефектни и носят различни генетични и хромозомни аномалии. Част от тях са с рецесивен характер и не се проявяват фенотипно, но могат да се предадат на следващите поколения. За радост, изследвания на хромозомни заболявания и аномалии вече могат да се правят и в България, в Националната генетична лаборатория, каза д-р Салджийска, която е част от екипа на старозагорската МБАЛ "НиаМед". По отношение на пренаталната медицина нашата страна е на сравнително добро ниво, но има още върху какво да работим. Все още не са направени в пълен обем "китовете", които диагностицират генетичните отклонения, допълни тя.
По време на научния форум лекарите са дискутирали и новостите в ултразвуковата диагностика на заболяванията на плода, "златните" стандарти, обогатяването на съобщенията за ранен и късен изход от определена проблемна бременност и развитието на плода от момента на раждането до 10-15-годишна възраст.
В развитите страни в Европа и Америка вече е широко достъпен ядрено-магнитният резонанс на плода и сравняването на информацията от ултразвуковата диагностика с тази от ядрено-магнитния резонанс. Двете се допълват взаимно и дават по-пълна картина за състоянието на бебето в утробата на майката. За да се извърши ядрено-магнитен резонанс, се прави мускулно в крачето вътрешноутробна анестезия на плода. На Запад цялата процедура минава през здравната каса, но у нас се заплаща, а цените не са никак ниски, каза д-р Салджийска.
На тазгодишния международен курс българските лекарки подарили на членовете на Международната асоциация по ултразвукова диагностика в акушерството и гинекологията (ISUOG) мартенички точно на Баба Марта. Дадохме една голяма за Асоциацията, а отделно закичихме колегите с индивидуални. Бяха много приятно изненадани. Разпитваха ни каква символика носят и какво означават цветовете им, разказва д-р Милка Салджийска.
"Здравна поща", Мадлен ПЕЕВА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД