В Европа на всеки 10 минути умира човек със зависимост към алкохол или наркотици, а изход има

Представяме ви работата на терапевтичен и рехабилитационен център "ЖИВА - насока в живота" в София, работещ по уникална и новаторска концепция за лечение на зависимости. Методът е разработен от Едуардо да Силва, с когото "Здравна поща" разговаря. Продължителността на лечението е 6-7 месеца, а подкрепата за лекувания и близките му продължава цял живот.
 
Жозе Едуардо Рамадаш да СилваЖозе Едуардо Рамадаш да Силва е португалец. Роден е през 1964 г. Харизматична личност, в общуването с която усещаш сила и човечност, доброта и професионализъм, неистова вяра в способността на всеки човек да израсне, да се развива, да постигне удовлетвореност, щастие, позитивен възглед за света и мястото си в него.
Житейски обстоятелства тласкат Да Силва към кошмара на депресията. Лекува се в клиника в Англия. След възстановяването си започва да учи психология, работи в клиниката и създава своя уникален метод за преодоляване на зависимости Change&Grow.
Автор е на 22 книги, което е подвиг, като се има предвид, че Едуардо да Силва е дислектик. Практикува от 12 години и работи с клиенти от 22 различни държави (САЩ, Англия, Испания, Белгия, Гърция и др.) в неговите центрове. Постига успеваемост 80%, което е изумително в сферата на борбата със зависимостите. Най-новият от центровете "Жива" е създаден в България - в центъра на София, но на тихо и уютно място. Ръководител на центъра е Александър Илиев.
Вярваме, че зависимият може да се възстанови. Вярваме, че човешките същества могат да се променят и да израснат. Вярваме, че с екипите ни от професионалисти можем да зададем нова насока. Вярваме, че всяко човешко същество е уникално - казва Едуардо да Силва, обяснявайки защо в "Жива" за всеки клиент се създава индивидуален подход и план на лечение. Това е основата на метода Change&Grow заедно с практикуването на тотална абстиненция. Не вярваме в заместването на един наркотик с друг. Не вярваме в това, че замяната на хероина с метадон, или че замяната на синтетичните наркотици с хапчета могат да доведат до реално преодоляване на зависимост. Не вярваме, че замяната на "червено вино с бяло вино" е работещ метод..., обяснява да Силва. Той казва, че тялото ни произвежда всички необходими вещества за постигането на оптимален баланс - допамин, серотонин..., всички вещества, даващи ни усещане за удоволствие. Трябва само да дадем възможност те да се произвеждат в достатъчно количество за конкретния човек. Това се постига с много упражнения след достигането на пълна абстиненция.
Ние преподаваме, учим клиентите ни на промяна на мисленето от негативно в позитивно. "Жива" работи на три нива. Първото е психологическото - там където стои обсебването от алкохол, наркотици или други зависимости. Целта е да предизвикаме когнитивно препрограмиране. Всеки човек води вътрешен диалог в главата си. Клиентът с алкохолна или наркотична зависимост води най-често такъв диалог: Искам още малко, още веднъж, искам пари, за да си купя... сега, повече... Това е дефиницията на зависимостта. Нови мисли хората могат да си създадат по различен начин. Ние използваме много често писането, четенето на специална литература. Промяната отнема време. Не е лесно да заглушиш онова, което ти говори улицата, за да чуеш друг тип собствени мисли - позитивни, здравословни.
Второто ниво на работа е емоционалното. Клиентите ни, особено онези, които са пили 20 години или са използвали наркотици 10 години, са с разбит личен живот, изправени са пред много ситуации на загуби в личен план. Всеки път, когато негативните им емоции изригнат в гняв, отмъщение, омраза, нетърпение, страх... и чувствата започнат "да излизат", хората ги потискат с алкохол, с наркотици. Това работи в началото за потискането, но не и за справянето с проблема. В "Жива" обаче те спират да пият и да използват наркотици. След седмица-две започваме да работим с чувствата (това е, което правим най-добре), споделя събеседникът ни. Учим клиента да се справи с излизането на натрупаните чувства. Клиентът плаче, изпитва огромна вина за причиненото на близките, много често клиентите са ужасно гневни на себе си, изтласкват налудното поведение... Всички негативни чувства трябва да излязат и тогава на тяхно място ние "слагаме" позитивните - мир, любов, спокойствие, вътрешен комфорт... Защото всъщност клиентите търсят щастие в най-широк смисъл. Търсят го чрез наркотици, чрез алкохол... Просто го търсят на грешното място с грешните субстанции. Щастието не идва отвън. Отвън няма нищо, което може да ни накара да се чувстваме завършени и цели. Зависимите хора не са завършени личности, имат празнота в себе си. Слагайки субстанцията за няколко часа, запълват тази празнота, усещат се завършени и ОК.
Едуардо да Силва и Александър ИлиевТретото ниво, на което работим е поведението. Първата стъпка в обучението ни е осъзнаването на истинските причини, заради които можеш да си благодарен, че те има... Всеки човек, работещ върху благодарността си, започва да изпитва удоволствие. Може да е един лист със списък: благодарност, че можеш да виждаш - толкова много хора не могат. Благодарност, че можеш да чуваш, да усещаш, да съзнаваш... Тези простички неща са огромен актив, който, ако използваш, непрекъснато можеш да имаш приток от мигове на удоволствие, на удовлетвореност, на щастие.
Работим и върху създаването на умения да се държиш учтиво, да си отговорен, да имаш позитивно поведение към другите хора, ако щеш - да идват навреме, защото хората със зависимост просто не могат да го правят, никога не могат да отидат навреме някъде. Всеки ден посвещаваме 8 часа на усилена работа на психическо, емоционално и поведенческо ниво с клиентите ни.
Старите методи - да поставиш човек със зависимости да работи с животни или на полето... - не вярвам в тях, казва да Силва. Психическото поведение на един алкохолик няма да се промени от работа на полето, най-много да го разгневиш още повече, заставяйки го да се чувства още по-незадоволен. Вярваме в промяната, постигната чрез реконструкцията и препострояването на човешкото същество. Защото, как работи схемата - ние мислим, мислите преминават през емоциите, емоциите ги умножават по десет и след това те дават сигнал на всяка клетка на тялото. При зависимия негативните мисли, умножени от чувствата и подали сигнал към тялото, са със страшни последствия - той вече не може да се трогне и да реагира на плача и молбите на любимия човек, на това, че децата му са нещастни или гладни, на това, че родителите му умират - дори по-добре, тъкмо ще вземе парите им, за да си осигури консумирането. Просто ги избутва настрана и тръгва, защото трябва да отиде...
И в "Жива - насока в живота" тръгваме оттам - от мислите, от психическата зависимост.
В "Жива" екипът работи и със семействата, с близките на зависимите, защото те най-често са истинските жертви. Всеки може да се обърне към екипа на "Жива" за консултация и съвет - те са напълно безплатни и не са свързани по никакъв начин с изискване проблемният човек да стане техен клиент.
В следващите публикации ще ви разкажем за 12-те стъпки и 5-те принципа на Change&Grow за достигане на по-положителна, по-здравословна и по-сигурна форма на съществуване и развитие на човешките същества. Ще разкажем защо и как основните чувства, според Едуардо да Силва, са страхът и любовта - страхът в основата на всички негативни чувства и емоции, любовта - в основата на позитивните и развиващите. За интересни и дори странни зависимости, за бича на съвремието ни - синтетичните наркотици и алкохола, за податливостта на личностите към зависимост и какво я определя, за разликата между социалния пияница и алкохолика... Темите са много и интересни, защото засягат живота на огромна част от хората.
И най-важното - при следващото идване на Едуардо да Силва в "Жива"-София, той и екипът на центъра ще гостуват в Стара Загора на всички, интересуващи се от темата, желаещи да научат повече за уникалния метод и за възможностите за преодоляване на зависимости. Още сега връзка може да се осъществи на телефони: 02 423 55 98 и 0877 677 834, на e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. или чрез сайта www.jiva.bg
"Здравна поща", Живка КЕХАЙОВА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД