Гимнофобия - страхът да се съблечеш гол

Гимнофобия - страхът да се съблечеш голГимнофобиците се страхуват да бъдат видени голи или да гледат себе си и други хора голи. Фобията обикновено се отключва от негативни преживявания като сексуално насилие, физически или психически тормоз на места, свързани с разсъбличане (съблекални, басейни), ниско самочувствие по отношение на собственото тяло. В последствие те пораждат у човека чувството, че голотата го оставя незащитен и лесно уязвим.
Гимнофобията понякога е свързана с обща тревожност по отношение на сексуалността и различни хранителни разстройства като анорексия и булимия.
Ежедневното сравнение с идеализираните образи във филмите, музикалните клипове, печатните и телевизионни реклами за някои може да се окаже твърде стресиращо и да породи страх и несигурност от голотата на обществени места, в интимни моменти и дори насаме. Гимнофобията причинява сериозни трудности в живота. Тя пречи на хората да се къпят, да сменят своите дрехи, да създават интимни връзки и в крайна сметка води до социална изолация. Ето защо е много важно фобията да се лекува правилно.
Специалистите насърчават болния да се изправи срещу страха си в контролирана среда. Ако човекът се страхува да се покаже чисто гол пред партньора си, лекарите съветват да опита първо по бельо, за да свикне постепенно с голотата си. Половинката може да помогне като прояви нужното търпение, създаде предразполагаща интимна атмосфера и сподели на любимия човек какво харесва в тялото му.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД