Билки и упражнения помагат при запек

Билки и упражнения помагат при запекСъвременният начин на живот често е предпоставка за поява на запек. Сред основните причини се отбелязват недостатъчната консумация на фибри или недостатъчният прием на вода. Като фактори за поява на запек се отбелязват физическите упражнения и тяхната липса, както и липсата на позиви за дефекация. Други фактори са емоционалните и психични смущения. Постоянният и хроничен запек може да се причини и от други заболявания, които може да бъдат достатъчно сериозни. Едно от тях е синдромът на раздразненото черво, дивертикулоза, рак или доброкачествени тумори на дебелото черво, диабет, болест на Паркинсон, множествена склероза и депресия.
Изкуствено хранените бебета по-често развиват запек, отколкото тези, които се хранят с майчина кърма. Децата често развиват запек, когато тръгнат на училище или на други мероприятия, поради притеснение за ходене по нужда на публични места и в обществени тоалетни.
Случайните кризи на запек не следва да бъдат повод за притеснение, но прогресиращият и хроничен запек е редно да бъде поставен като въпрос пред специалист по гастроентерология. Физикалният преглед може да бъде достатъчно показателен за наличие на туморни формация в червата. Извършва се обстойна палпация на коремната кухина. Също така се прави ректално туширане, с което се опипва ампулата на правото черво и се проверява за неоплазми в областта на червото.
Прилагат се също така някои образни методи на изследване – ректосигмоидоскопия, която оглежда ректума и сигма за наличие на патологични формации. Прилагат се и рентгенографии с контраст. Използва се бариева каша, която се приема през устата. Постепенно кашата се отлага по повърхността на червата и посредством рентгеново изследване се проверява за наличие на дефекти в изпълването по чревната повърхност, които може да са предизвикани от дивертикул, полип или туморна маса от малигнен или бенинген характер.
Много често при ректално туширане се опипват твърди фекаломи в областта на правото черво. Фекаломите са струпвания от твърди изпражнения. Състоянието засяга най-често възрастни пациенти, които са трудно подвижни и имат проблеми с храненето или небалансирана диета. Лекарят с помощта на глицерин или вазелин разрушава целостта на фекаломите.
Методите на лечение за запек се базират на традиционната и лекарствена медицина. Това включва прием на билки – сена или зърнастец, които предизвикват засилване в чревната моторика и втечняване или разкашавяване на чревното съдържимо. Към този тип терапия на запек се стига до привикване.
Физическите упражнения също са форма на лечение на запек. Ежедневното прилагане на разтягащи и стягащи коремната мускулатура упражнения водят до ускоряване на моториката и придвижването на чревния пасаж. Разходките в продължение на 20-30 минути дневно със средно бърза скорост са изключително полезни и здравословни за състоянието на стомашно-чревния тракт.
Регулирането на храненето и диетата са основният фактор за лечение на запек. Обикновено се препоръчва завишаване в приема на фибри. Допустимата дневна доза за прием на фибри е 30 грама, а човек обикновено приема дори по-малко от половината. Богатите на фибри храни са овесените ядки, бобовите растения – особено грах и фасул, броколи, както и пълнозърнест хляб.
Голямо количество фибри се установява и в сушените плодове, като стафиди, смокини и сливи. Освен това сушените плодове са богати на много витамини и минерали, а растителните представители с богата колекция от фибри съдържат и множество растителни белтъчини, които са полезни за общия моторен статус на тялото.
Неразтворимите фибри се срещат в пшеничните и овесени трици. Те действат изключително добре, като увеличават обема на изпражненията и осъществяват втечняващ или вкашавяващ ефект, който предпазва от задръжка на фекаломи по хода на стомашно-чревния тракт. Препоръчително е смесването на овесени ядки с нискомаслено прясно или кисело мляко, с плодов сок, с плодове или консервирани каши. Препоръчителният прием е 3-4 супени лъжици на ден.
Живовлякът е хранитена добавка, която действа на принципа на неразтворимите фибри. Изпражненията придобиват форма на желе и увеличават обема си. Приемат сутрин по 1-2 супени лъжици прах от живовляк разбъркани в студена вода, сок или паничка с мляко и овесени ядки.
Акупресурата показва тенденция на овладяване на запекните симптоми при масажиране на специална точка, която се намира върху кожата между палеца и показалеца по задната повърхност на дланите.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД