Възпаление на панкреаса - какво трябва да знаем

Възпаление на панкреаса - какво трябва да знаемВнезапно настъпилата болка в корема може да бъде често усложнение след остро възпаление на панкреаса. Много често този болков синдром се провокира от прием на обилно количество мазна храна, месо и алкохол. Статистиките показват, че заболяването се среща в еднакво съотношение както при мъжете, така и при жените.
Остро настъпилата болка в корема, която е провокирана от остър панкреатит, често се причинява от увеличено налягане в каналчестата система на жлезата. В резултат на това се получава тежко клетъчно натравяне, при което се отделя специален ензим, наречен цитокиназа. От своя страна този ензим активира трипсиноген и крайният ефект е започване на процеси по самосмилане на жлезата.
Други причини за поява на панкреатит може да са блокиране на папила Ватери, което е мястото за навлизане на жлъчния канал в дванадесетопръстника. Ретроградно се предизвиква задръжка на тези смилателни сокове, което предизвиква силна болка в горния коремен етаж.
За увреждането на панкреаса и появата на болка в горния коремен етаж може да се съди и при рефлукс от дуоденума към панкреаса по каналите за доставка на смилателни сокове. Получава се при увреждане на папилата на Ватери. Тя има по-широк размер от границите на нормалното и създава предпоставка за преминаване на стомашно-чревно съдържимо от дванадесетопръстника към жлъчка и панкреас.
При бременност и при някои ендокринни смущения също може да се предизвика увреждане на панкреаса и болка в горния коремен етаж. Причината за това е завишаване в производството на глюкагон, както и хиперпаратиреодизъм. Последното води до много завишени стойности на серумен калций.
Промените при възпалението на панкреаса са много характерни. Те се представят от изразен оток, микрокръвоизливи и некроза на жлезната тъкан. В резултат на острата тъканна исхемия и последващата некроза на тъкани, състоянието се съпровожда с много силно изразена болка в горния коремен етаж, която понякога не позволява дори допир на корема.
Много често специфичната локализация на болката може да подсказва за наличието на перитонит и остър хирургичен корем. Твърдият корем при възпалението на панкреаса не е типичен симптомен белег, както е при перфоративните нарушения в коремната кухина.
Съществено за поставянето на диагнозата остър панкреатит и нейното различаване от остър хирургичен корем или перитонит е наличието на перисталтика, тъй като при остър панкреатит кръвообращението на стомашно-чревния тракт не се нарушава и няма изразена мускулна резистентност.
В страната ни българското хирургично дружество приема класификацията за остри панкреатити, която е въведена в Марсилия през 1984 г. Според нея острият панкреатит може да се срещне в две основни форми – лека и средно-тежка или тежка.
Леката форма на остър панкреатит се съпровожда с изразен паренхимен оток на жлезата. Симптомите, които се срещат при тази форма на панкреатит, са гадене, повръщане и болка в горния коремен етаж. От параклиничните изследвания може да се забележи повишаване в серумните нива на амилаза, уроамилаза, повишени нива на левкоцити, наличие на телесна температура в границите между 37 – 38,5 градуса, пулс между 70-85 удара в минута и нормален цвят на кожата. Състоянието може да се овладее, ако се постави навременна диагноза и се започне лечение.
Втората форма на възпаление на панкреаса може да протече много по-драматично, да има много по-сериозни усложнения за организма и да носи повече рискове за здравословното състояние на индивида. При среднотежката или тежката форма на панкреатит започва развитие на некроза на жлезата. Болните са в шоково състояние, при което се нарушава общата циркулация на кръв в тялото, пулсът е много ускорен и достига стойности до 120 удара в минута, което има компенсаторен характер за общия спад на кръвния обем. Кръвното налягане е много ниско. Срещат се стойности под 80/40, което предизвиква циркулаторен шок и неадекватно разпределение на кръвния обем към всички структури на тялото.
От параклиничните изследвания може да се забележи понижаване в централното венозно налягане, нарушение в отделянето на урина, повишаване на серумните нива на амилаза и уроамилаза. Състоянието се съпровожда с мъчително повръщане, което не довежда до облекчение, силни болки в горния коремен етаж и побледняване на кожата на лицето. Често може да се забелязва и пожълтяване на кожата.
Много често гореописаната клинична картина подсказва за развитието на остър хирургичен корем, но отново перисталтиката не е нарушена, което е важен диагностичен белег.
Уврежданията на панкреаса, съпроводени със силни болки в горния коремен етаж, може да бъдат рискови за човешкия живот. Специалистите съветват при поява на някой от горните симптоми да се потърси незабавна лекарска консултация.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД