Не „кръщавайте” сами заболяванията си

Съветва д-р Явор ПИПЕРОВ, ортопед в старозагорската МБАЛ „Св. Иван Рилски”

д-р Явор Пиперов- Д-р Пиперов, кои са най-честите ортопедични проблеми през студения сезон?
- На първо място сред проблемите е обострянето на артрозните болести - гонартрозата, артрозата на глезенните стави, спиналната артроза (шипове на врата или кръста)... Зачестяват оплакванията от периартрит на раменната става. За травмите, вследствие на сериозно заснежаване и заледяване, от няколко години, включително и тази зима, за радост не можем да се тревожим, а както изглежда и доста години занапред те няма да са сериозен проблем. Ако има заледявания, особено в нашия регион, те са краткотрайни и най-рисковата група на възрастните хора спокойно може да се предпази, като намали или прекрати излизанията за ден-два.
- Какво трябва да направи човек, когато усети болка в ставите?
- Когато става дума за новопоявило се оплакване, например болка в коляното, много важно е пациентите да не се опитват да го "кръщават" сами или пък да търпят твърде дълго. Задължително е да се обърнат към ортопед, да се направят нужните изследвания и да се назначи адекватно лечение максимално рано. Възможностите на консервативното лечение са в навременното приложение на нестероидни противовъзпалителни средства. Най-добре е такива да се приемат още в първия ден на болката, а не седмица по-късно, както се случва най-често. При по-тежки артрози се използват две групи медикаменти - кортикостероиди за успокояване на ставата и хелоронатите (разнообразието от този тип медикаменти в последните години е много голямо) за възстановяване на хрущяла, което влияе за намаляване на триенето в ставата - причина за болката.
- Възможна ли е профилактика на този тип заболявания?
- Да. Пациентите с установен проблем е добре два пъти годишно – през пролетта и през есента, да провеждат курс с медикаменти и хранителни добавки, които имат подхранващ хрущяла ефект.
- Кога се налага оперативна намеса?
- При тежките артрози, но във всички случаи след внимателната преценка на специалист - ортопед. Пациентите трябва да знаят, че не всяка болка се дължи на ошипяване или на студа. Повече от половината, идващи с оплаквания в кабинетите на ортопедите, нямат артрозна болест, а са с тъканни увреди на ставите. Препоръчително е мекотъканния проблем да се коригира веднага чрез ортоскопия. Мнозина обаче се притесняват от хирургическата намеса, независимо от обясненията ни, че тя е оптималното решение. Изчакват, болката с времето отшумява, но ставата се износва и след 5-6 години проблемът вече е сериозен. При това е абсолютно сигурно, че ще настъпи при нелекувана мекотъканна увреда. Оперативната намеса е безобидна на етапа на мекотъканната увреда и гарантира наистина траен и добър ефект.
"Здравна поща", Живка КЕХАЙОВА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД