Ако не обичаме да пием вода

Ако не обичаме да пием водаВода е приблизително 70% от съдържанието на човешкият мозък, белите ни дробове се състоят от 90% вода, а мускулите ни - от 75%. Тялото на зрелия човек е около 60% вода. Голямо количество от нея се губи при метаболизма, при физическата активност, регулацията на температурата, транспортирането на отпадъчните продукти извън тялото и храносмилането. Затова не е нужно да казваме за пореден път, че е жизнено важно за тялото ни да остане хидратирано.
Но какво да направим, ако просто не обичаме да пием вода:
Нека добавим нещо, което визуално ще повиши желанието ни да пием вода. Ако се опитваме да пием насила по осем чаши на ден от обикновена „скучна” пластмасова чаша, съвсем нормално е да имаме усещането, че това е истинско мъчение.
Затова можем например да си купим цветно спортно шише или чаша, пригодена за пътуване. Можем да ги носим навсякъде и да пием малки глътки през целия ден - не е нужно да се опитваме да изпиваме водата наведнъж.
Можем да замразяваме парченца портокал или лимон, както и цели зърна грозде, ягоди или малини. След това пълним наполовина една чаша със замразени плодове, доливаме вода до горе и пием. Водата не само ще изглежда интересно, но и лекият плодов вкус ще я направи по-приятна и лесна за пиене.
Разбира се, добре е да ядем много плодове и зеленчуци. Изненадващо, но около 20% от ежедневния прием на вода идва именно чрез храната ни. Някои плодове като динята и доматите се състоят от близо 90% вода.
Затова можем да си носим плодове и зеленчуци на резенчета в затворена кутия или торбичка и да ги използваме по някое време през деня като бърза и полезна за здравето закуска.
Да пием напитки, различни от водата. Чистата вода е евтина и без калории, но другите напитки също вършат работа за хидратацията на организма. Обезмасленото мляко и зеленчуковият сок са дори хранителни.
Чаят и кафето също ни помагат да напреднем към така препоръчителните 8 чаши вода дневно, но трябва да се ограничаваме, защото кофеинът кара тялото да отделя повече вода, а и води до изнервеност. По-добре е да избягваме газираните и подсладените напитки.
Алкохолът също е добре да се ограничи, защото той е диуретик - отделянето на повече вода логично ни дехидратира.
Няколко съвети и предупреждения относно количеството вода, от което се нуждаем
Ако уринираме често и урината е бистра или бледа, значи пием достатъчно вода. Ако сме болни или правим натоварващи физически упражнения, трябва да пием още повече вода.
Хипонатремията е състояние, причинено от пиенето на твърде много вода - излишната вода разрежда кръвта и води до понижаване на нивата на натрий.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД