Симптомите на "тихия удар"

Симптомите на "тихия удар"Подмолно и трудно уловимо явление, „тихият удар“ е наречен така от лекари и представлява рязка загуба на мозъчна функция, дължаща се на нарушения в притока на кръв към мозъка. При него типичните симптоми на инсулт липсват или са твърде оскъдни, а потърпевшият често не осъзнава, че нещо не е наред с него.
Доскоро учените са били силно ограничени в своите изследвания над това коварно състояние, понеже са им били необходими огромен брой скъпоструващи изображения на мозъка от ядрено магнитен резонанс, за всеки отделен пациент.
Наскоро обаче, д-р Брендън Келей от университета на Синсинати е променил това, въвеждайки бърз тест със седем въпроса, който е най-евтиният начин за откриване на високорискови случаи на развитие на деменция, вследствие на цереброваскуларен инцидент.
Неговото изследване включва над 23 840 души на средна възраст 64 години без анамнеза за сърдечносъдови заболявания. Изследването започва с въпросник и продължава с тестване на когнитивните способности на всеки шест месеца в продължение на най-малко 2 години. Въпросите са свързани с проява на симптоми на удар или „малък“ удар, при който симптомите преминават бързо и без сериозни видими поражения. По време на самото проучване 7223 души са изпитали симптомите на удар.
Според данни на изследователския екип при хора с тези симптоми има двойно по-голяма вероятност да изпитат паметови и умствени нарушения в кратък срок от появата им.
Симптомите включват: хемиплегия, слабост на лицевите мускули, изтръпване на крайници, притъпяване или изкривяване на усещанията за топлина, напрежение, допир, вкус, мирис, слух или зрение. Възможни са още проблеми с баланса, забавени рефлекси, промени в дихателния и сърдечен ритъм, слабост на езика (невъзможност за изплезване), афазия, апраксия, неравномерна походка и др.
Лекарите акцентират върху необходимостта от споделянето на подобни усещания с личния лекар. Дори тези симптоми да преминат бързо и да не се повторят повече, рискът от масиран удар и силен спад на мозъчната активност е двойно по-голям.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД