Цистит - как да го лекуваме

Цистит - как да го лекувамеМъжете практически не познават цистита, но всяка втора жена прекрасно знае какво е. Причината за женската уязвимост към цистит се дължи на анатомични особености - пикочният канал е много къс - само няколко сантиметра, докато при мъжете е цели 25 см. Именно това способства за проникването на инфекция в лигавицата на пикочния мехур. И... постоянно нещо „долу” дърпа, бегом в тоалетната на всеки 15-20 минути, а облекчение няма...
Неудобството на цистита е, че като заболяване то е на границата на две области - урологията и гинекологията.
Само по себе си възпалението на пикочния канал е урологичен проблем. Но причината за повечето прояви на цистит е гинекологична – нарушения във вагиналната микрофлора.
Циститът често се провокира от възпалителните заболявания на вътрешните полови органи, които са непосредствено разположени до пикочния мехур и уретрата. Понякога болестта се явява със започването на сексуалния живот, когато в половите пътища попада инфекция. Освен това по време на менструация и бременност възникват благоприятни условия за развитието на инфекция. Най-силно застрашени от цистит са жените на 25-30 години и тези над 55.
Правилният подход в лечението е жената да посети двама лекари – гинеколог и уролог. Но на практика с този проблем по-често се занимават гинеколозите. Ако искат да избегнат възможните усложнения, пациентките задължително трябва да потърсят помощ от лекар. Най-честото усложнение е пиелонефритът, когато инфекцията от пикочния мехур премине в бъбреците. При всяка атака на пиелонефрита се понижават функциите на бъбреците. Друго възможно усложнение е интерстициалният цистит, когато уринирането може да достигне до 100-150 пъти в денонощието. Той се развива при особен строеж на стените на пикочния мехур и практически не са поддава на терапия.
Сравнително отскоро е известно, че циститът е свързан с:
Хормоналния фон. По време на менопаузата рискът от цистит силно нараства. Освен това с възрастта при жените постепенно се извършва отпускане на органите в малкия таз, а това улеснява проникването на инфекцията в пикочния мехур.
Съпътстващи заболявания - уретрит, аднексит, ендометрит, хламизиоза, особено ако жената не се е доизлекувала или е опитвала да се лекува сама.
Чревната бактерия, стрептококите и стафилококите - Сами по себе си тези микроби не предизвикват заболяването, но отслабват организма, а това увеличава риска от цистит. Ето защо проблемът често се изостря през пролетта, когато организмът изпитва недостиг от витамини и е с понижен имунитет.
Лечението на цистита изглежда лесно - антибактериален препарат и малко повече търпение! Но на практика не се получава точно така. Докато не премине острата болка, трябва да се лежи в леглото. Именно затова често назначават дори хоспитализиране. От болница повечето жени се отказват, но задължително трябва да полежат у дома си ден-два.
Болката минава след 2-3 дни и жената престава да взима лекарството, а минималният курс на лечение при цистит е 7 дни. Така циститът остава неизлекуван, а това моментално го превръща в хроничен. Лечението на хроничния цистит е доста по-трудно и може да отнеме от 6 до 12 месеца. Продължително приемане на антибиотици не е необходимо. Последните изследвания показват, че курсът на лечение с продължителност 15-28 дни няколко пъти повишава риска от развитието на инфекциозни заболявания на пикочните пътища в бъдеще. Докато се лекува, жената не трябва да приема силни подправки и консервирана храна. При остър цистит не трябва да се пие минерална вода, тъй като тя дразни стените на пикочния мехур.
Ако имате склонност към цистит, най-добре е да спазвате няколко основни правила:
Не се преохлаждайте! Обличайте се с топли дрехи и не прекарвайте много време на студено.
Изключете от менюто си острите подправки, киселите и пържените храни и умерено употребявайте солени и мариновани продукти.
Ако водите заседнал начин на живот, опитвайте се на всеки 5-10 минути да ставате и да се разхождате.
Ако по време на месечния цикъл използвате тампони, сменяйте ги на всеки 2 часа.
Посещавайте тоалетната на всеки два часа, дори да можете да търпите. Задържането на урина е нежелателно.
Не взимайте гореща вана - по-добър вариант е топлият душ.
Преди и след полов акт задължително си взимайте душ и изпразвайте пикочния си мехур.
Пийте чай с мляко. Учените не могат да обяснят защо тази напитка помага при цистит, но това е факт.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД