Цинкът по-полезен от витамин С при настинка

Цинкът по-полезен от витамин С при настинкаЦинкът е по-добрият съюзник в борбата срещу настинките, в сравнение с витамин C, твърдят изследователи.
Предишни проучвания установяват ползите от приема на добавки витамин C при настинка и хората масово се запасяват с тях през грипния сезон.
За целите на своето проучване, изследователите разглеждат 67 предишни такива, опитвайки се да установят ефективността на широко използваните превантивни средства срещу настинка.
Експертите установяват, че натуралните средства като ехинацея, жен-шен и лекарства против кашлица имат неоспорими ползи, докато антибиотиците повече вредят, отколкото помагат на здравето ни.
Цинкът е единствената добавка, която във всички разгледани проучвания ясно демонстрира защитни свойства срещу настинката. Установява се, че медикаменти като ибупрофен и парацетамол са ефективни за понижаване телесната температура, а медът облекчава болките в гърлото. От заключенията става ясно, че поддържането на добра хигиена на ръцете е ефективна в предотвратяване разпространението на болестта.
Според д-р Майктл Алан от университета в Алберта добрата хигиена, в комбинация с ежедневния прием на цинк, е най-ефективният превантивен метод срещу настинка.
Въпреки че в проучванията участие са взимали деца, авторите обясняват, че няма причина ефектът от приема на цинк например да не е същият и при възрастните. Едно от проучванията сочи, че при децата, които приемат от 10 до 15 мг цинков сулфат дневно, е по-малко вероятно да се разболеят от настинка.
Обичайната настинка засяга възрастните близо 2 – 3 пъти годишно, а децата под 2-годишна възраст боледуват 6 и повече пъти за една година.
Витамин C е антиоксидант, който може да неутрализира действието на свободните радикали в организма и спомага защитните функции на имунната система. Скорошно проучване обаче установява, че добавките витамин C нямат ефект при обичайните настинки, въпреки че може да съкрати времето на боледуване.
Освен това, приемът на големи дози витамин C може да причини гадене, диария и стомашни спазми.
"Здравна поща”, i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД