Гроздето предпазва от кариес

Гроздето предпазва от кариесГроздето съдържа вещества, укрепващи зъбите. Това обявиха изследователи от университета в Илинойс на страниците на "Медик форум".
Дентинът, твърдата тъкан на зъбите, се подсилва от съединения, съдържащи се в екстракта от гроздови семена. Олигомерният проантоцианидин е зъбна лечебна субстанция. Тя предотвратява развитието на кариес.
Според експертите, олигомерният проантоцианидин може да удължи срока на експлоатация на композитните пломби, да възстанови дори увредения зъбен емайл. Американските експерти смятат, че съединението въздейства на структурата на зъба. Той става по-силен, а също и задържа по-добре пломбата.

Прочети още...

Дръжте четката за зъби на закрито

Дръжте четката за зъби на закритоВсекидневно милиони хора подлагат здравето си на риск, без да осъзнават това, защото четката им за зъби се намира твърде близо до източници на различни зарази. Патогенните бактерии, които са в много големи количества около канала на банята и по тоалетната чиния, успяват да се разпространят доста лесно на разстояние до 1-1.5 м, твърдят специалисти от Университета на Манчестър.
Според наблюденията на британските учени, 3 от 4 четки за зъби се съхраняват на открито, а всяка втора на разстояние по-малко от 1 м от тоалетната чиния или канала.

Прочети още...

При хипертония пийте доматен сок

При хипертония пийте доматен сокПри хипотониците през горещите дни артериалното налягане още повече се понижава. Затова те се нуждаят от средства с активизиращо действие: женшен, зелен чай, екстракт от папая. Препоръчително е след събуждането да се изпива чаша силно и сладко кафе.
Реакцията при хипертониците е непредсказуема - налягането може да се понижи, а може и да се повиши. Външно симптомите са еднакви и затова хората, които страдат от високо кръвно, през лятото винаги трябва да имат под ръка лекарства, които премахват виенето на свят и съдовия дискомфорт.

Прочети още...

Храните, които оцветяват зъбите

Храните, които оцветяват зъбитеАко искате перфектна усмивка и красиви бели зъби не е необходимо задължително да прибягвате до услугите на стоматолог. Можете да го постигнете лесно като избягвате консумацията на следните седем храни, които оцветяват зъбите ви.
Ягодите са сочни и питателни плодове. Те са предпочитан плод за закуска или различни десерти, но техните богато оцветени пигменти се задържат по емайла на зъбите. С наслагаването си те придават на зъбите нежелан оттенък.

Прочети още...

Отоците и задържането на течности са знак за сериозни болести

Отоците и задържането на течности са знак за сериозни болестиСред най-честите заболявания, протичащи със задръжка на течности, е сърдечната недостатъчност. Други заболявания може да са обвързани с чернодробна патология, съдова болест или високо кръвно налягане.
Един от най-често срещаните симптоми, свързани със задръжка на течности е: безболезненото подуване на глезените или стъпалата, придружено с други общи оплаквания. Може да се касае за съвсем обикновен оток на крайниците при продължителен престой в изправено положение. За неговото овладяване крайниците трябва да се вдигнат на високо и с останалата част от тялото да се легне хоризонтално.

Прочети още...

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД