8 от 10 българи признават, че се хранят нездравословно

8 от 10 българи признават, че се хранят нездравословноЛошите хранителни навици, липсата на достатъчно спорт и дежурното пропускане на профилактичен преглед се оказват основни фактори и за развитието на неалкохолна мастна чернодробна болест. До този извод стига екип английски учени, който изследва повече от 4000 младежи, родени през 1991 и 1992 г. на Острова. Резултатите от проучването им - "Децата на 90-те години", сочат, че на 18-годишна възраст 2,5% от участниците

Прочети още...

Кайсиите са враг и на остеопорозата

Кайсиите са враг и на остеопорозатаБлагодарение на разнообразните ползи за здравето и хранителния си профил, кайсиите се считат за суперхрана. В тях се съдържат значителни количества витамини като витамин А, С, Е, К и ниацин. Богати са и на редица минерали като мед, калий, манган, фосфор и магнезий, както и много други. Източник са на диетични фибри.
Едно от най-полезните свойства на тези толкова вкусни и здравословни плодове е облекчаването на запека. Съдържат много добри количества фибри, поради което имат слабително действие. Те стимулират стомашно-чревния тракт и подобряват движението на червата. Също стимулират храносмилателните и стомашни

Прочети още...

Сваляйте от 0,5 до 1,5 наднормени кг за седмица

Сваляйте от 0,5 до 1,5 наднормени кг за седмицаКонтролът над енергоприема, ограниченият прием на богати на мазнини и захари храни и увеличеният енергоразход чрез регулярна физическа активност с умерен интензитет са изключително важни предпоставки за превенция на наднорменото тегло. Профилактиката е най-добрата защита, казват всички специалисти. Тя трябва да е насочена в няколко посоки.
Съблюдаване на баланс между енергоприем и енергоразход
Когато енергоприемът надвишава, дори и малко, енергоразхода, мастната тъкан започва да се разраства. Основните източници на калории (енергия) в диетата ни са мазнини, въглехидрати, белтъци, както и алкохолът. Когато в семейството има анамнеза за наднормено тегло, е добре да се контролира количеството на приетите калории.

Прочети още...

Пластири от стволови клетки помагат на сърцето след инфаркт

Пластири от стволови клетки помагат на сърцето след инфарктУчените разработиха пластири от стволови клетки, които могат да бъдат в полза на хората, които са претърпели инфаркт. От британската сърдечна фондация твърдят, че пластирите помагат за възстановяването на сърцето. Изследванията с участието на доброволци трябва да започнат през следващите 2 години.
Пластирът е с размери 3 см на 2 см и се превръща в здрав и работещ сърдечен мускул. Той е предназначен да поддържа физически увредения сърдечен мускул,

Прочети още...

Не лягайте гладни, за да отслабнете

Не яжте сладолед преди сънДа си лягате гладни е грешка в областта на диетите, които ние всички сме правили поне веднъж в живота.
Един австралийски диетолог разкрива дали наистина не трябва да ядем, преди да си легнем и кои храни да избягваме, ако искаме да загубим някой и друг килограм.
Докато спим, организмът ни непрекъснато работи. Той обновява и размножава клетките си, обработва храната, която сме консумирали, и осъществява редица други жизненонеобходими биологични процеси. Всички те изискват енергия, която организмът получава от храната, която сме изяли през деня и вечерта.

Прочети още...


lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД