Как да не позволим на цистита да помрачи празниците ни?

Как да не позволим на цистита да помрачи празниците ни?Предстоят ни най-топлите и семейни празници, които много от нас очакват с трепет през цялата година. Понякога обаче условията през студените месеци могат да благоприятстват развитието на цистит – състояние, от коeто голяма част от жените са застрашени. В този материал сме ви подготвили няколко практични съвета, които ще ви помогнат да се предпазите от цистит, както и да знаете какво да направите, ако все пак се случи.
Топлината през зимата
Когато навън е студено, обикновено нямаме

Прочети още...

Флуорен маркер бележи опаковките на вредни храни

Флуорен маркер бележи опаковките на вредни храниБургери, пържени картофки, сандвичи и други от т. нар. „фаст фууд” храни стигат до нас в хартия или кутии, които предпазват от протичане на мазнина. Тези опаковки обаче съдържат опасни за здравето ни химикали.
Проучването разглежда над 400 проби от 27 заведения за бързо хранене в САЩ. От него става ясно, че почти половината от опаковъчната хартия и 20% от другите видове опаковки, като кутии за пържени картофи или пица, съдържат флуор. Този химикал е маркер за наличие на други флуорни химикали, присъстващи в

Прочети още...

Какаото е фаворит в студеното време

Какаото е фаворит в студеното времеКакаовата напитка съдържа протеини, магнезий, калий, желязо, фибри, цинк и други хранителни вещества. Професор Уляна Супрун го препоръчва пред другите напитки в студено време, съобщава "Дни". Какаото нормализира холестерола и кръвната захар. Рискът от удар, според Супрун, също намалява.
Антиоксидантният ефект на напитката се дължи на полифенолите. Тези съединения могат да улавят и гасят свободните радикали. С последното могат да намалят риска от невродегенеративни процеси в организма. Консумирането на напитката подобрява кръвообращението в мозъка и увеличава еластичността

Прочети още...

Зеленият чай, лайката и канелата помагат срещу безсъние

Зеленият чай, лайката и канелата помагат срещу безсъниеАвстралийският физиолог Рик Хей разказа пред изданието Healthista кои продукти помагат срещу безсъние. На първо място специалистът постави зеления чай. Съдържащият се в него L-теанин, който още е наричан „отпускаща аминокиселина”, успокоява нервната система.
На второ място специалистът поставя лайката. Хей твърди, че  редовното пиене на лайка спомага за отърсване от безпокойството нощем.
Третият продукт е канелата. Хей поясни, че една от причините хората да се събуждат често нощем са колебанията в нивата на захарта и кръвта. Канелата позволява да се стабилизира този показател, а при хората с диабет от втори тип дори може да го понижи.
"Здравна поща"

Кукурякът помага и на хора, и на животни

Кукурякът помага и на хора, и на животниКукурякът (лат. Heleborus odorus) е многогодишно тревисто растение от семейство Лютикови (Ranunculaceae). Стъблото е изправено, високо 40-60 см, цветоносно. Видът е разпространен из храсталаци и поляни в предпланините и планините до 1500 м надморска височина. В Западна и Средна Европа дрогата се получава от видовете Helleborus niger и Helleborus viridis. Използваемата част на растението са корените и коренището. Коренището е цилиндрично, многоглавесто, дълго до 6 см, дебело до 12 мм. Както коренището, така и корените имат неприятна миризма и горчив вкус. Дрогата се събира през есента и се суши при температура до 50° С.
Тя притежава кардиотонично, диуретично и седативно действие. Буфадиенолидите на кукуряка действат подобно на строфановите. Те са с бързо действие и продължителен кардиотоничен ефект. Хелебринът има свойството да кумулира, поради което съществува риск от предозиране.
Дрогата, особено прясната, дразни лигавиците на дихателните пътища

Прочети още...

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД