Ще борят затлъстяването с изкуствено усещане за ситост

Ще борят затлъстяването с изкуствено усещане за ситостУчени от Бирмингамския университет във Великобритания са създали гел, който сгъстява и втвърдява меката храна в стомаха. Ефектът е усещане за ситост.
Екипът, начело с химичния инженер Дженифър Брадбиър е създал гела от два биополимера – ацилна гума, която се извлича от водорасли, скорбяла и кората на цитруси. Готвачите също използват естествена водоразтворима гума в молекулярната гастрономия, така че тя е напълно безопасна, пише iskamdaznam.com.
Гелът действа като се втвърдява, когато влезе в контакт с киселинната среда на стомаха. Бавното разграждане на гела дава на мозъка възможност да осъзнае, че стомахът е пълен.
Учените споделят, че смятат да комбинират гела с нишестета и захар. По този начин, той ще се освобождава още по-бавно и ще има по-дългосрочен ефект.
Не е ясно дали диетолозите ще приемат за нормално човек да се храни по-рядко, какъвто явно ще бъде ефектът от дългосрочното усещане за ситост. Повечето от тях смятат, че е правилно точно обратното - често хранене, но с малки количества.
"Здравна поща"Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД