Следобед лъжем повече

Следобед лъжем повечеАко сте решили да сключите някаква сделка, покупка, например да закупите стар автомобил, за предпочитане е да осъществите договарянето сутрин. Защо? Според учени сутринта е тази част на деня, в която сме най-честни. В следобедите, обратно, обичаме да послъгваме и мамим.
Твърдението се базира на проучване, проведено от Харвардския университет и университета Юта на база няколко експеримента, публикувано в сп. Psychological Science. Заключенията от тях са недвусмислени – сутрин сме най-малко склонни да лъжем, мамим и крадем.
При предишно изследване се установява, че при липса на почивка и рутинно повтарящи се действия, включително взимане на решения, се наблюдава понижен самоконтрол, което и дало повода да се изследва връзката между отделни части на деня и определени дейности и начин на поведение за изследователите.
За целта на проучването те разиграват следния експеримент с доброволци – дават им много по-голяма сума, ако видят на дясната страна на екран повече точки от лявата. Това несъзнателно подтиква хората да избират дясната страна, дори когато лявата има повече точки, показват резултатите на учените.
На тях им прави впечатление още, че сутрин между 8 и 12 ч. хората послъгват далеч по-малко, в сравнение със следобедните часове и след 18 ч. Този ефект те назовават „ефект на сутрешния морал“.
При следващия експеримент доброволците много по-често предполагат думите морал и етично при игра на разпознаване на английски думи с липсващи букви от тях, в сравнение с другите часове на деня, когато мисленето очевидно търси повече ефекта и възнаграждението, изгодата и последствията - вместо да назоват „морал“ и „етично“ те посочват думи като „корал“ и „ефект“.
Което е интересното в случая, че хората, оказва се, много по-лесно намират решение на дадена задача, когато се изисква боравене с числа и смятане през следобедните часове, отколкото през сутрешните, когато срещат затруднения със същата.
Изследователите също така констатират, че „ефектът на сутрешния морал“ се проявява най-силно при най-честните хора, които носят и най-сериозно последствията от доверието си към другите и обратно.
На съществуването на „ефекта на сутрешния морал“ не може да се оповава надеждата, че по принцип подвеждащият тип ще бъде по-честен в ранните часове на деня. Това означава, че тогава той ще мами малко по-малко от следобед.
Но тази нова теория може да има своят благоприятен ефект в организации, в които честността и лоялността се ценят високо и са потребни, като се структурира работният процес така, че да не се принуждават иначе честните служители да извършват и носят отговорност за действия, които са нетипични за определена част на деня. Например, ако се търси решение за подобряване на продуктивността на екипа, е много по-добър вариант да се поиска отчет в сутрешните часове от съответния отговарящ, а начините за постигане на целите се оставят за решение в следобедните часове.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД