Шампанското помага за отслабване?

Шампанското помага за отслабване?Шампанското или „шумящото вино” е алкохолна напитка със значително съдържание на въглероден диоксид, водещ до образуването на малки газови балончета в течността. Те са резултат на вторична ферментация на алкохола. Спрямо алкохолното съдържание и налягането на CO2 в бутилката съществуват два типа шумящи вина: пенливи и искрящи.
Пенливите са резултат на първична или вторична ферментация на прясно грозде, гроздова мъст или готово трапезно вино.
Искрящите се приготвят от качествени вина с не по-малко от 9% алкохолно съдържание, като при производството им е допустима употребата на захароза, винен дестилат, естествени аромати, вкусови добавки и извлеци от тях.
Както и при други алкохолни напитки, консумацията на шампанско води до разширяване на кръвоносните съдове и ускоряване на кръвния ток. Но шумящите вина имат значително предимство пред останалите алкохоли – те понижават скоростта, с която се отделя азотен оксид от кръвта. Това означава, че няколко чаши шампанско понижават кръвното налягане, а с него пада и вероятността от развитието на сърдечносъдови заболявания и най-вече на сърдечен удар.
Учени установяват още, че както и червеното вино, шампанското има положителен ефект върху ендотелната функция. Ендотелът е тънък слой от епителни клетки, които покриват вътрешната повърхност на кръвоносните съдове на границата между съдовите стени и протичащата в кухините им кръв и плазма. Той служи основно чрез потискане на възпалителни процеси в съдовете, против образуването на съсиреци и плаки и значителна антиоксидантна активност. Функциите му се обуславят именно от азотния оксид – наличието на това съединение в кръвта е силно благоприятно за функцията му, а шампанското удължава неговото задържане. Приемът на тази напитка не само предпазва сърдечносъдовата система, но и подобрява нейните основни функции.
Освен за сърдечната, напитката е полезна и за мозъчната функция. Изследователите препоръчват консумацията на 1-2 чаши шампанско седмично, понеже съдържащите се антиоксиданти предпазват нервната система от свободнорадикални увреждания, а фенолната киселина подобрява паметта и понижава оксидативния стрес на централната нервна система.
Друг тип антиоксиданти – полифенолите, също са налични в шумящите вина и макар да не са в по-големи концентрации, в сравнение с червеното вино, те са по-богати на един специален полифенол, който предпазва миелиновите обвивки на нервните клетки. Без защитните и сигнални функции на миелина, нервните клетки не могат да предават правилно и точно своите биоелектрични импулси и настъпват нарушения в нервната дейност като нарушаване на паметта и координацията, болест на Алцхаймер и Паркинсон. Този защитен полифенол се нарича тирозол – наличен антиоксидант и в друг здравословен продукт – зехтина.
Една чаша шампанско от 120 мл съдържа 95 калории. Макар да са по-ниско калорични напитки от вината, популярното мнение за шумящите вина като средство за отслабване е тотален мит. Не само липсва обосновка за това твърдение, фактът, че са алкохолни напитки го прави нелепо: алкохолът, дори в малки количества понижава телесните способности за изгаряне на мазнини като източник на енергия.
Приемът на шампанско с традиционните резени портокал или с малко малини или боровинки усилват още повече антиоксидантното действие на напитката и спомагат за доброто здраве и настроение, но само когато се консумира с мярка.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД