Как да се предпазим от студа

Как да се предпазим от студаПрез зимата на всички ни е студено. Но има хора, на които при най-малкия студ им измръзват ръцете и краката (особено пръстите). Болката, която изпитват, е силна и често предизвиква дори сълзене от очите. Това явление се нарича болест на Рейно. Хората, страдащи от нея, неслучайно мразят зимата и не са в състояние да получат никакво удоволствие от зимните спортове и разходките в заснежения парк. Пръстите на ръцете на хората с болестта на Рейно побеляват и получават синкав оттенък веднага след излизането на улицата при -2 градуса (въпреки наличието на ръкавици), след това се зачервяват и подуват. Възстановяването на кръвообращението се съпровожда с болка, която при силното преохлаждане може да бъде продължителна и почти непоносима.
Причината за това състояние не е прекомерната изнеженост на човека. Болестта на Рейно може да бъде следствие от прекомерната активност на вегетативната нервна система, от наличието на проблеми в съединителната тъкан и дори от емоционални проблеми. Каквато и да е причината, усещанията са твърде болезнени и не трябва да се примиряваме с тях.
Движете се
Движението раздвижва кръвта и разширява периферните съдове. Направете няколко упражнения преди да излезете навън – това е много по-ефективно, отколкото да затопляте вече замръзналите крайници.
Тренирайте кръвоносните съдове
Животът в затворено помещение при постоянна температура отслабва механизмите на терморегулация. Редуването на топло и студено ще ги тренира. Банята и сауната, контрастният душ, ходенето на бос крак – всички това е много полезно за закаляването. Ако студените процедури ви плашат, започнете с топлите.
Попълнете недостига на желязо в организма
Температурата на повърхността на тялото при жените като цяло е по-ниска, отколкото при мъжете. Студените ръце и крака често са резултат от недостига на желязо и от това страда щитовидната жлеза, която регулира отоплителната система на организма. Анализът на кръвта ще покаже нивото на хемоглобин. Ако той е нисък, постарайте се да приемате повече храни, богати на желязо и започнете да пиете поливитамини.
Консумирайте повече морска риба
Употребата на мазна риба ще намали болезнените спазми на съдовете на ръцете и краката и ще подобри като цяло кръвообращението.
Приемайте повече течности
Обезводняването намалява обема на циркулиращата в организма кръв. Голямата чаша горещ бульон е най-добрият вариант преди излизането навън. През деня пийте билков чай с мед, отвара от шипки или домашна лимонада. Ограничете до пролетта употребата на кафе и други напитки съдържащи кофеин, който свива съдовете.
Дори пасивното пушене е вредно
Цигареният дим влияе зле на кръвообращението независимо, че не пушите вие – достатъчно е, че вдишвате чуждия цигарен дим.
Обличайте са правилно
Не излизайте от дома си без наушници, топъл шал или шапка (най-добрият вариант е вълнената). Купете си топли ръкавици, които ще предпазят пръстите ви от измръзване. Сложете си два чифта чорапи. Памучните задържат влагата и краката мръзнат, затова предпочитайте чорапите от вълна и полиестер, които запазват краката топли и сухи.
Обличайте си по възможност термобельо, върху него вълнен пуловер и задължително топло палто или яке.
Ако ръцете и краката ви са на топло, а на главата си носите шапка, ще се чувствате удобно и комфортно и студът няма да ви причинява никакви проблеми. Тогава ще се появи и желанието за така препоръчваната бодра разходка дори в един студен зимен ден.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД