Лененото семе регулира кръвната захар

Лененото семе регулира кръвната захарЛененото семе е добър избор за всяка диета, която се нуждае от повече хранителни вещества. Както самото ленено семе, така и лененото масло имат значителни плюсове за здравето. Някои предпочитат маслото под формата на капсули, защото е по-удобно за приемане. Но все пак част от предимствата на лененото семе не се отнасят и за лененото масло.
Нивото на холестерола
Лененото масло е най-концентрирания източник на алфа-линоленова киселина (ALA) - над 7 г в една супена лъжица, докато в също толкова ленено семе има 1,6 г.
ALA е есенциална Омега-3 мастна киселина, която доказано понижава нивото на общия и лошия холестерол (LDL - липопротеините с ниска плътност).
Макар маслото да съдържа повече ALA, в него няма фибри (на които семето е богато), а те също спомагат за понижаване на холестерола. Затова специалистите в такива случаи препоръчват именно лененото семе.
Здравето на стомаха и червата
Семето на лена е по-добър избор от лененото масло на капсули и когато целта е да се избегне или намали риска от запек. Това се дължи на лаксативния му ефект. Лененото масло не съдържа диетични фибри и лигнани, а именно те в лененото семе абсорбират водата в стомаха и червата и улесняват преминаването през тях на обработените вещества.
Друг недостатък на маслото в конкретния случай е, че в големи дози може да предизвика диария.
Кръвната захар
Лененото семе спомага за регулиране на захарта в кръвта благодарение на фибрите в него - те забавят преработването на храната и така предпазват от резки скокове на кръвната захар.
Лененото масло е опасно, особено за диабетици, защото при повечето от тях е налице и затруднено усвояване на алфа-линоленовата киселина.
Лененото семе, както и други естествени източници на Омега-3 ненаситени мастни киселини (орехите и мазната риба), е добър избор като профилактика и допълнително средство за повлияване на проблеми с повишаването на глюкозата в кръвта.
"Здравна поща" , i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД