Суеверните живеят по-дълго

Суеверните живеят по-дългоИзследователска група под ръководството на д-р Стела Мак-Гуайър провеждала тестове сред възрастни хора, при които забелязали, че огромната част от пациентите на повече от преклонна възраст споделят, че цял живот са вярвали в поличби, предзнаменования, суеверни са по отношение на предмети, животни и т.н. При пациентите над 80-годишна възраст суеверието било присъсъщо за 93%, а на по-старите от 90 - за 97%.

Лекарите направили извода, че вероятно суеверието е характерно за хора, чиято генетична предопределеност е да живеят дълго при липса на злополуки и произшествия, които биха прекъснали живота им.
Според психолозите в групата пък, вярващите в предзнаменования, предсказания, сънища и поличби просто се отнасят с по-голямо внимание към живота, към заобикалящото ги, вглеждат се в детайлите. Това им помага да са по-наблюдателни, по-внимателно да обмислят постъпките си. Нещо повече, този тип хора приемат варианта да се случи нещо лошо много по-спокойно от останалите и не изпитват чувство за вина - не техните действия, а съдбата е виновна за неблагополучията. Следователно нивото на стрес при тях рядко преминава здравословния праг. Всичко това дава по-добра прогноза за дълъг живот на суеверните.
"Здравна поща", i
 

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД