Мъжете без работа стареят по-бързо

Мъжете без работа стареят по-бързоМъжете, които остават без работа за две или повече години, показват признаци на по-бързо остаряване. Учените стигат до откритието, след като проучват генетичния маркер на биологичното застаряване на ДНК проби от 5620 мъже и жени от Финландия.
Изследователите се фокусират върху теломерите - окончанията на хромозомите, чиято роля може да се оприличи на тази на пластмасовите краища връзките на обувки. Теломерите предотвратяват нарушаването на ДНК.
Те се скъсяват при деленето на клетките и евентуално могат да престанат да функционират. Теломерите се скъсяват с различно темпо при всеки човек, късите теломери се свързват със заболявания, свързани с възрастта, като диабет тип 2 и сърдечни болести.
Учени от Финландия и Великобритания изследват дължината на теломерите от кръвни проби. Резултатите сочат, че мъжете, които са безработни за повече от две години, два пъти по-често са с по-къси теломери. Подобна тенденция обаче не се наблюдава при жените. В изследването безработните жени са по-малко от безработните мъже.
Учените заявяват, че резултатите пораждат опасения относно ефектите на безработицата в дългосрочен план в периода на началната зрялост. Поддържане на заетостта сред хората би трябвало да бъде сред приоритетите за поддържане здравето на населението от държавните институции, подчертават изследователите.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД