Да оставиш цигарите никога не е късно

Да оставиш цигарите никога не е късноНикога не е късно да се спрат цигарите. Дори и 65-годишните пушачи, ако загърбят вредния си навик, могат значително да подобрят здравословното си състояние, съобщава агенция Ройтерс, позовавайки се на последно американско проучване.
Възрастните "разкаяли се" пушачи могат да почувстват положителната промяна много по-бързо, отколкото се считаше преди това. В минали изследвания се посочваше срок от 15 години въздържание от никотина, за да се появят положителните последствия от отказа от цигарения дим. Тогава се постигал приблизително същият нисък сърдечносъдов риск, като при хората, които никога не са пушили.
Но ново изследване на 65-годишни пушачи, ръководено от д-р Али Ахмед от университета в Алабама, установи, че те могат да постигнат цитираните по-горе резултати само за 8 години отказ от цигарите. При все това при тях остава рискът да починат от други болести, причинени от цигарения дим, като рак, белодробни заболявания и емфизем.
Проучването обхванало възрастни пушачи, които са пушели по-малко от 64 цигари дневно за не повече от 10 години. Или на пушачи, които са пушили по-малко от един пакет в продължение на 30 години. Ако те са отказали тютюна преди 8 години, техният риск от смърт от инфаркт се снижава до този на непушачите.
Пушенето е сред най-предотвратимите причини за ранна смърт, заявява д-р Ахмед. Ако сте пушач, трябва възможно най-бързо да се откажете от цигарите! Екипът на д-р Ахмед анализирал данни, събрани в продължение на 13 години от национално изследване за сърдечносъдовото здраве в САЩ. Той сравнил резултатите на 853 души, които отказали цигарите преди 15 и повече години, с тези на 2 557 души, които никога не са пушили. Всички участници в изследването били над 65-годишни.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД