Високите боледуват по-малко?

tall peopleРезултатите от започналото през 2003 г. във Великобритания допитване показват, че мъжете с ръст под 162 см и жените по-ниски от 151 см значително повече се оплакват от проблеми със здравето - както физически, така и умствени.
Датските учени, които са обобщили данните от анкетите, са изчислили, че ако средният ръст на мъжете е само със 7 см повече, а на жените с 6 см, техните оплаквания ще намалеят с над 6%, което не е никак малко.
Това е равносилно на намаляване на теглото с 10-15 кг, твърдят специалистите и допълват: Нашето изследване не твърди директно, че ниските хора са с по-лошо здраве. То просто показва, че тяхното здравословно състояние се влияе повече от трудностите, които такива хора срещат заради ръста си по време на своето обучение, работа, всекидневен живот”.
Много статистики са доказали, че хората с по-висок ръст живеят по-дълго и това има пряко отношение към някои заболявания - особено сърдечносъдовите, от които ниските хора страдат по-често”, допълва мнението на датските учени проф. Гари Бътлър от Университета на Рединг, Великобритания. Все пак специалистите уточняват, че цифрите говорят за общо правило, което съвсем не е задължително във всички случаи и при всички хора, но заради това правилността на извода не бива да бъде поставян под съмнение.
"Здравна поща", i


lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД