До 70% от хората са склонни към пълнеене

До 70% от хората са склонни към пълнеенеПълни и бузести или слаби, дори хилави: особеностите на фигурата се определят основно от гените. Генетичната програма определя на кои места и в какво количество ще се натрупват излишните мастни наслоявания в организма. Според Роналд Кан, ръководител на изследване от Харвардското медицинско училище, генетичната програма на организма определя до голяма степен фигурата и е отговорна за теглото.
Програмирани към пълнеене
На тази закономерност са се натъкнали учените, когато са започнали да изследват мастна тъкан за наличие на склонност към пълнеене. Те са определили 12 гена, които влияят върху различните места в организма, където се натрупват мазнини.
Матиас Блум и Стефания Гесте от Лайпцигския университет пък са провели изследване за наличието на такива гени както при хора с нормално, така и с наднормено тегло. В хода на изследването те са наблюдавали и подкожните и вътрешните мазнини. Според изследователите излишното тегло и разпределението на мазнините в организма сигнализират за риска с времето да се развие диабет или някакво заболяване на сърдечносъдовата система.
Новите отправни точки за терапия
Резултатите от нашето изследване помагат да се разбере как се появява излишното тегло, твърди Матиас Блум. С новите знания в тази област науката получава нови отправни точки в терапията на наднорменото тегло. Изследователят подчертава, че от 60 до 70% от населението имат генетически профил, който подпомага пълнеенето. Ще мине още време, докато лекарите успеят да “надхитрят” тези гени. Дотогава единствената възможност за коригиране извън медикаментите остава комбинирането на целесъобразното хранене с двигателно натоварване.
„Здравна поща”, i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД