Пукането на ставите - болестен процес?

Пукането на ставите - болестен процес?Сигурно в неприязънта си към ужасния навик на колегата или опърничавият ви син тийнейджър да изпуква кокалчетата си се замисляте дали пък това не вреди на здравето на ставите...Като оставим настрана този дразнещ проблем мнозина пък се запитват дали припукването, което идва от някоя от ставите им, предизвикано неволно при разтягане или възникващо спонтанно при движение, е показател за болестен процес.
Да пука може всяка една става, от малките на дланите и ходилата, тези на китките, лактите, глезени, колена, тазо-бедрени, вратни прешлени...
Дали пукането е показател за болестен процес на ставите решават да проверят учени от университета по здравни науки USUHS, Мериленд.
Още повече, че преди това са същестували противоречиви данни от други изследвания, при които се доказва или отхвърля връзката между пукането на ставите на пръстите и дланите и артроза.
В проучването им се включват 215 доброволци на възраст между 50 и 89 години, като при 135 от тях е потвърдена диагноза за артроза, а останалите 80 нямат това заболяване.Състоянието на ставите на дясната ръка при всички тях е наблюдавано в продължение на 5 години.
Резултатите от проучването са следните: На една пета от 215-те добролци им пукат ставите. При 18% от тази група се наблюдават артрозни изменения. Но също така и при 21,5% от хората, на които не им пукат ставите, се отчитат артрозни изменения.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД