Черният пипер подобрява храносмилането

Черният пипер подобрява храносмиланетоЧерният пипер е изключителна подправка, която освен пикантния вкус ни дава някои полезни нутриенти и има приятен затоплящ ефект за тялото. Именно заради последният е подходящо черният пипер да се включи в състава на ястията при понижаване на атмосферните температури.
По същия начин както действа на вкусовите рецептори, черният пипер стимулира отделянето на солна киселина.
Това подобрява храносмилането и предотвратява възникването на нежелани процеси и оплаквания от продължителния престой на храната в стомаха, като киселини и тежест. С предотвратяване престоя на храната в стомаха се избягва ферментирането й, което е и основна причина за появата на метеоризъм и използването на подправката от векове като газогонно средство. Освен това черният пипер е добър диуретик, а диафоретичното му действие (стимулира изпотяването) е известно на всеки използвал го малко повечко наведнъж.
Черният пипер съдържа антиоксиданти, които са полезни за здравето на стомашно-чревния тракт, освен че съставките му имат антибактериален ефект и действително „топят“ мазнините. При това отслабващият ефект се получава без организмът да се изтощава, а напротив, като се зарежда с енергия.
Черните зрънца са отличен източник на манган – само в 4-5 грама се съдържат 12% от дневните нужди на организма, което го прави полезен за костите и нервната система и редица ензими в тялото.
Подправката съдържа още витамин К и желязо, както и мед и фибри.
Специалисти препоръчват черният пипер да се добавя в края на готвенето, за да се запази специфичният аромат, който носи.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД