Безобидни ли са старческите петна

Безобидни ли са старческите петнаLentigines seniles (старческите петна) се появяват вследствие на пигментно отлагане в кожата и се считат за безобидни. Колкото по-дълго човек е бил изложен на УВ-лъчение, толкова по-рано в неговия живот ще се образуват въпросните пигментни петна.
Какво представляват?
При старческите петна става въпрос за доброкачествено нарушаване на пигментацията на кожата.
Срещат се с голяма честота при хора над 40-годишна възраст, а при пациенти над 60 години наличието им се смята за нормално. Тези петна са характерни за възрастнтие хора, но биха могли да се появят и при по-млади.
Lentigines по-често се локализират на места, които са изложени на слънце в по-голяма степен, по задната повърхност на дланта, на предмишниците, по лицето и деколтето. Петната имат жълтеникаво кафяв цвят до тъмно кафяв, а размерите им могат да бъдат от няколко милиметра до сантиметър. Формата на Lentigines seniles най-често е овална.
 
Как възникват старческите петна?
В клетките на епидермиса се намира пигмента меланин. Когато кожата се подложи на УВ-лъчение от слънцето или солариум, пигментацията на кожата се засилва. Меланинът отслабва ултравиолетовото лъчение на слънцето, което достига по-дълбоките слоеве на кожата и предпазва клетките от вредното му влияние.
Старческите петна се появяват в резултат на неравномерното задебеляване на епидермиса с течение на времето, а същото така и на увеличеното количество меланин. Не трябва да се забравя, че успоредно с безобидните възрастови промени на кожата в резултат на УВ-лъчението би могло да се стигне до развитие на рак на кожата.
 
Може ли да развием рак на кожата от старческите петна?
Според досегашните изследвания не се установява връзка между Lentigines seniles и рака на кожата. Въпреки това понякога старческите петна могат да наподобяват една определена форма на меланом - т. нар. Lentigo maligna. Друго образувание, което прилича на старческо петно може да бъде актинична кератома. Тя има нисък малигнен потенциал, но въпреки това се определя от специалистите като преканцероза.
Новопоявили се промени по кожата или такива, които с времето изменят формата и цвета си, трябва възможно най-скоро да бъдат изяснени от специалист дерматолог!
 
Как се отстраняват ?
Всъщност тези свързани с възрастта изменения нямат нужда от лечение. За някои по-суетни дами, тези петна са притеснителни, представляват козметичен проблем и желаят да ги премахнат. Съществуват различни методи, но лазерната терапия в момента се оказва особено ефективна.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД