Недостигът на светлина увеличава рисковете за сърцето

 Недостигът на светлина увеличава рисковете за сърцетоКъсите дни и недостигът на светлина през зимата увеличават риска от сърдечно-съдови заболявания, докладват изследователи от Националния институт по здравеопазване на Финландия.
В хода на изследване, в което са участвали повече от 8000 души, учените са установили връзката между сезонните колебания на теглото на човека и разстройствата в системата за обмяна на веществата.
Още по-голям риск за здравето създават депресиите, които са по-масови през есенно-зимния период. Намиращите се в тежки депресивни състояния, страдат от т.нар. метаболитен синдром, който при тях се развива до два пъти по-бързо, отколкото при здравите хора, запазили своя дух.
Метаболитният синдром предизвиква разстройства в обмяната на веществата, повишено кръвно налягане и високи нива на захар в кръвта.
Енергийният обмен е неразделно свързан с обмяната на веществата, които страдат поради недостига на светлина, посочват още финландските учени. Метаболитният синдром може да се предотврати с помощта на изкуственото осветление, което трябва да се използва не само вечер, но и сутрин при недостиг на естествена светлина.
Допълнителните източници на светлина и доброто настроение могат да бъдат отлично профилактично средство на метаболитните разстройства, убедени са учените.
“Здравна поща”, i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД