Взирането в огледалото не е полезно

Взирането в огледалото не е полезноНезависимо от причината, взирането в огледалото ни носи повече минуси, отколкото плюсове, обясняват психолози.
В проведено проучване изследователите установяват, че взирайки се в своето отражение в продължение на десет минути, участниците започват да изпитват чувство на тревожност и депресия заради начина, по който изглеждат, дори и да са били удовлетворени преди това.
Направените открития са изненадващи за учените, тъй като подобен ефект е очакван от хората, диагностицирани с дисморфично телесно разстройство, при което страдащите постоянно се притесняват за външния си вид.
Според някои изследвания жените се взират в огледалото средно по 38 пъти на ден, а мъжете - по 18. Проучванията показват, че жените са много по-критични към външния си вид и се чувстват по-малко удовлетворени от това, което виждат в огледалото.
Дисморфичното телесно разстройство се характеризира с прекомерна тревога за начина, по който изглежда една или повече части на тялото, дори и да няма повод за притеснение.
Причината не е известна, но състоянието се среща по-често при хора, страдащи от депресия. Много от тях слагат голямо количество грим, за да прикрият възприеманите и въобразени от тях недостатъци и търсят успокоение и увереност, гледайки се в огледалото с надеждата, че видът им се е подобрил.
Изследователи от Института по психиатрия във Великобритания сравняват ефекта от взирането в огледалото сред пациенти, диагностицирани с дисморфично телесно разстройство, и доброволци, които нямат подобни проблеми.
Участниците са разделени в две групи - едната включва здравите доброволци, а другата - засегнатите пациенти. Всяка от тях се състои от по 25 души, а половината от всички участници в проучването са жени.
Те участват в два теста. По време на първия трябва да се взират в своето отражение в огледалото за около 25 секунди, преди и след което е оценена тяхната удовлетвореност с помощта на въпросник. При втория тест участниците гледат в огледалото най-малко за десет минути.
Подобно на очакванията, участниците, които страдат от дисморфично телесно разстройство, се разстройват още при първия тест. Изненадата за учените обаче идва, когато здравите участници започват да изпитват чувство на тревожност и стрес, след като се взират в отражението си десет минути.
Изследователите заявяват, че това се дължи на разликата във времето - колкото по-дълго се взираме в себе си, толкова повече недостатъци започваме да откриваме. Освен това, по-рядко фокусираме вниманието си върху частите, които харесваме.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД