Липсата на сън убива мъжкото сексуално желание

Липсата на сън убива мъжкото сексуално желаниеЛипсата на сън може да намали сексуалното желание при мъжете, сочи ново проучване. Голям процент от мъжете работохолици, които намират малко време за сън и почивка, губят интерес от практикуването на секс, твърдят експерти.
Учени от Университета на Чикаго установяват, че мъжете, които спят по-малко от пет часа на денонощие за период от една седмица имат сравнително по-ниски нива на тестостерон.
Мъжете, които нямат спокоен и здравословен сън, имат по-ниски нива на мъжкия полов хормон, тестостерон, се посочва в проучването.
Учените намират все повече доказателства, че липсата на сън нанася отрицателен ефект върху нивата на хормоните. Това може сериозно да намали либидото и сексуалния интерес.
Ниските нива на тестостерон са свързани с различни метаболитни проблеми, които увеличават риска от развитието на сърдечно-съдови заболявания, инсулт и диабет тип 2.
Мъжете с ниски нива на тестостерон имат намалена мускулна маса и костна плътност, което води до липсата на енергия, умора и лоша концентрация.
Липсата на сън и лошото качество на съня като цяло все по-често се явяват като ендокринни разрушители, констатира ръководителят на проучването проф. Ева Ван Каутер.
В проучването са взели участие 10 млади мъже, на средна възраст 24 години, които са в добро здравословно състояние. Доброволците са подложени на различни анализи за откриване на евентуални ендокринни и психични разстройства и проблеми със съня.
Мъжете прекарват три денонощия под наблюдението на експерти, като продължителността им на сън е 10 часа. След изтичане на трите дни те са наблюдавани още осем денонощия, но сънят е с 5 часа по-малко. През последното денонощие на трите и осемте дни, медиците провеждат кръвни изследвания на доброволците. Резултатите показват, че нивата на тестостерон са значително по-ниски при осемдневния експеримент, тоест при недостиг на сън. За да се възвърне либидото и способността за възбуда, е препоръчително да се набляга на нормалния и здравословен сън, припомнят специалисти.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД