XXI век - столетието на фобиите

XXI век - столетието на фобиитеЗа последните години количеството на видовете фобии е нараснало почти 3 пъти. Покачила се е и среднатаа световна “норма за тревожност” - от 10% на 25%, т.е. всеки четвърти човек, страда от някакъв тип невроза, твърдят британски специалисти от King's College, цитирани от BBC.
Психолозите отбелязват, че в днешно време най-много се страхуват младите хора на възраст до 30 години, като страхът завладява най-често хората с висока интелигентност.
Науката вече е дефинирала нови типове фобии, непознати допреди:
Космикофобията (страх от космически явления - например падане на метеорит)
Киберфобията (страх от работа с компютър - възрастните хора са страхуват да докоснат компютъра, за да не повредят нещо).
Прософобията (страх от прогреса - най-често опасения от това, че животът ще започне да се управлява от машини).
Хеленофобията (страх от научните термини - ако не разбера нещо, ще ме вземат за глупак).
Ергофобията (страх от работа - аз нищо не умея и ще ме изгонят от работа).
“Заслуга” за някои страхове има и все по-голямата популярност на рекламите по медиите. След рекламните послания някои хора страдат от верминофобия (страх от микробите), фалакрофобия (страх от оплешивяване), ритифофобия (страх от бръчки), дисморфофобия (страх от физическа непривлекателност), осмофобия (страх от мириса на собственото тяло).
Много от жителите на големите градове изпитват страх например да влизат в метрото. Парадаксално е, че в същото време те спокойно пътуват с кола, управлявана от неопитен водач или по лоши пътища.
Съществуват и по-екзотични фобии: аблютофобия (страх от миене и водни процедури), апопатофобия (страх от ходене в тоалетна), базофобия (страх от ходене), хедонофобия (страх от наслаждаване), метрофобия (натрапчив страх от поезия), синофобия (страх от китайци), спектрофобия (страх от огледала), ерейтофобия (страх от изчервяване) и накрая фобофобия (страх от възникване на страх).
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД