Бяла захар срещу кафява

Бяла захар срещу кафяваБяла и кафява - двата най-често използвани типа захар в България. Както при повечето продукти с подвеждащо име, според мнозинството, кафявата захар попада в категорията на „кафявите” храни - кафяв ориз, ръжен хляб и др., следователно е по-полезна, по-безвредна и от нея може да се консумира повече. Така ли е всъщност?
Суровата захар се добива от захарна тръстика. Нейният цвят е кафеникав при формиране.
Това се дължи на присъствието на меласа - вискозен, гъст сироп, който се получава при рафинирането на захарна тръстика, захарно цвекло и грозде и е позната още като „растителен” мед.
Производителите на захар обработват цялата си продукцията, което я оставя бяла. Кафява захар се прави, когато меласата отново се върне към избелената захар. Различният вкус на бялата и кафявата захар се дължи само на отсъствието или наличието на меласа - бялата е по-лека, а кафявата е по-наситено сладка и с по-богат вкус. Кафявата захар има и различна консистенция - тя е по-влажна и зърнеста, за разлика от сухата песъчливо-кристална бяла захар.
Макар много хора да смятат кафявата захар за по-здравословна, истината е че хранителните им стойности се различават пренебрежително малко. Бялата захар е 99,9% чиста захароза, докато кафявата е 97% захароза, 2% вода и 1% други съединения.
Чаена лъжичка бяла захар съдържа 16 килокалории, докато същото количество кафява захар съдържа 17 килокалории.
Меласата в кафявата захар съдържа някои минерали като калций, калий, магнезий и желязо, но са в твърде малки концентрации, за да бъдат използвани от тялото.
Крайният избор между двата продукта не трябва да се базира толкова на единия процент минерално съдържание на кафявата захар или едната килокалория по-малко на бялата - тези стойности са незначителни за човешкото здраве. Някои хора предпочитат кафявата захар заради по-богатия вкус и цвета, който тя носи на печивата, други са почитатели на чистия вкус на бялата захар.
В края на краищата, няма значение коя от двете се ползва, важно е да не се прекалява с нито една от тях. Препоръчителните количества са 20-25 грама захар на ден за мъже и 13-18 грама на ден за жени. Всяка свръхкосумация на кой да е вид захар в сурова форма или в подсладени храни и напитки води до затлъстяване, диабет, хипертония и други здравословни проблеми.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД