Любовта и омразата са свързани с един хормон

Любовта и омразата са свързаниОкситоцинът, наричан още и хормон на любовта, се секретира в организма ни по време на оргазъм. Този хормон се асоциира с чувства като любов и щедрост. Екип от израелски учени, обаче установи, че същият хормон е свързан също с форми на антисоциално поведение като завист и злорадство.
Изследователи от университета на Хайфа заявиха, че окситоцинът участва във всички социални взаимоотношения. Независимо от това, дали емоцията е приятна или неприятна, чувството се засилва под влиянието на повишената секреция на хормона.
В проучването взели участие 56 доброволци, които вдишвали лабораторно синтезиран окситоцин или плацебо. Сред участниците била проведена специално разработена игра, в която трябвало да се предизвика чувство на завист или ревност.
Резултатите показали, че участниците, които са вдишали окситоцин, изпитвали по-силни негативни емоции от останалите. При тях било отчетено и по-силно злорадство, когато станали лидери в надпреварата, и по-високи нива на завист, когато съперниците им печелили играта.
Авторът на изследването Симон Шамай допълва, че доброволците, които вдишали хормона, показали по-високи нива на алтруизъм в сравнение с онези, които вдишали плацебо.
Според учените, за бъдеще хормонът може да се използва при лечение на болести като аутизъм, но нежеланите странични ефекти върху поведението трябва внимателно да бъдат изследвани, преди да се продължат експериментите.
„Здравна поща“, i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД